Utilizarile terapeutice actuale ale celulelor stem

0
271

Anul 1988 este cel care a marcat debutul utilizarii terapeutice a grefelor din sangele cordonal, un capitol nou si dinamic in cadrul domeniului transplantului de celule stem. Efortul comun depus de o echipa de medici francezi si americani a fost pe deplin rasplatit datorita efectuarii cu succes a primului transplant cu o grefa fraternala din sange placentar, la un baiat pe nume Matthew Farrow in varsta de cinci ani. Matthew a fost diagnosticat la aceasta varsta frageda cu o forma grava a anemiei Fanconi, o boala genetica de sange. In cazul sau, singura optiune era un transplant cu celule stem, singura posibilitate de a prelungi durata sa de viata.

Actualmente Matthew este sanatos, are o maduva osoasa perfect functionala. In plus, sistemul sau imunitar este complet refacut. Folosirea grefelor din sangele cordonal a cunoscut o extindere semnificativa in cadrul indicatiilor de utiizare terapeutica. In plus, si numarul de transplanturi de celule stem a crescut semnificativ in ultimii ani. Pe plan mondial au fost realizate peste 35 000 de transplanturi.

Grefele din sangele ombilical se pot folosi in cadrul unor transplanturi autologe sau alogenice, inrudite sau nu, conform indicatiilor terapeutice stabilite de catre un medic transplantolog, in functie de specificitatile fiecarui caz in parte: tipul bolii,  evolutia pacientului si grefa de celule stem disponibila.

Transplantul autolog consta in folosirea grefei proprii din sangele ombilical.  In cazul acesta grefa din sangele cordonal care se obtine prin prcesarea sangelui recoltat la nastere se poate folosi oricand, pe toata durata vietii deoarece are avantajul de a contine celule stem tinere, acestea practic se reintorc in organismul din care provin.

Transplantul alogenic presupune folosirea unei grefe de sange ombilical care provine de la un donator din cadrul familiei, compatibil. Fratii cu aceeasi parinti au sanse de aproximati 25% de compatibilitate in timp ce parintii au doar o compatibilitate partiala cu copiii lor.

Utilizari terapeutice actule ale celulelor stem. Noi abordări terapeutice in cadrul evaluarii clinice:

-multiplicarea celulara a unei grefe de sange ombilical.

– transplantul a 2 grefe de sange ombilical.

-transplantul in tandem sange ombilcal si celule stem mezenchimale din tesutul cordonal.

-transplantul cu sursa dubla de celule stem (sange ombilical si maduva osoasa sau celule stem derivate din placenta sau din sangele periferic)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here