Utilizarea celulelor stem din țesutul adipos

0
245

Celulele stem care se găsesc în interiorul ţesutului adipos denumit de către unii şi grăsimea organismului, prezintă extrem de multe calităţi terapeutice asupra mai multor boli şi afecţiuni ale acestuia. Recoltarea acestor tipuri de celule din grăsimea umană nu este o operaţie des folosită, multe bănci tinzând să nu furnizeze clienţilor săi acest serviciu.

Nefurnizarea de către anumite bănci de celule stem a serviciului de recoltare şi depozitare a celulelor stem din interiorul ţesutului adipos se datorează vârstei pacientului. Etatea acestuia este extrem de importantă din punctul de vedere al proprietăţilor celulelor stem, astfel încât odată cu înaintarea în vârstă proprietăţile terapeutice ale acestora pot scădea dramatic. Acesta este şi motivul pentru care majoritatea specialiştilor şi doctorilor care îşi desfăşoară activitatea medicală în domeniul studierii, recoltării, depozitării şi a transplantului de celule stem îşi sfătuiesc pacienţii să îşi recolteze când încă sunt tineri celulele stem, acestea pierzându-şi din calităţile terapeutice odată cu înaintarea în vârstă şi astfel existând riscul că ele în timp să nu mai aibă nici un efect benefic asupra organismului căruia li se transplantează.

Celulele stem extrase din ţesutul adipos au fost utilizate deja pentru tratarea a extrem de multe afecţiuni şi boli ale organismului, precum – regenerarea tisulară după necroza de iradiere, repararea oaselor craniene în cazul unor traumatisme severe, reconstrucţia sânului după ce masectomia parţială a avut loc sau în cazul în care a existat o operaţie de extirpare a nodulilor mamari, pentru augmentarea pieptului, vindecarea anumitor fisuri traheale, perianale sau a bolii Crohn, vindecarea anumitor boli acute în cazul în care se recurge la transplantul celulelor stem prin intermediul măduvei osoase etc De asemenea, celulele stem extrase din ţesutul adipos sunt extrem de benefice în operaţiile plastice chirurgicale şi în revenirea după acestea. Astfel, ele sunt perfecte pentru regenerarea ţesutului pielii şi pentru rejuvenarea ei ori pentru corecţia anumitor probleme ale tenului care provin de la statul prea mult la soare sau ca urmare a îmbătrânirii pacientului. Acesta este şi motivul pentru care din ce în ce mai mulţi chirurgi plastici îşi sfătuiesc pacienţii care recurg la operaţii chirurgicale de înfrumuseţare să îşi recolteze celulele stem din ţesutul adipos pe perioada tinereţii.

În prezent celulele stem din grăsime se găsesc şi în câteva studii experimentale, descoperindu-se că acestea pot fi benefice şi asupra sclerozei multiple, a accidentelor vasculare cerebrale hemoragice sau ischemice sau asupra anumitor leziuni ale măduvei spinale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here