Unitatea de sange placentar contaminata

0
239

Toţi medicii şi cercetătorii care îşi desfăşoară activitatea profesională în domeniul studierii celulelor stem, avertizează pacienţii care apelează la recoltarea lor că există cazul ca sângele preluat sa poata fi contaminat.

Astfel la preluarea sângelui care este recoltat, indiferent de metodă prin care s-a făcut această operaţiune, cea mai frecventa contaminare este cea bacteriană sau micologică a probei. Acest incident poate să apară în 3 % din cazuri, chiar şi atunci când medicul care recoltează sângele din cordonul ombilical o face în cele mai riguroase condiţii de igienă. Contaminarea unităţii de sânge placentar poate fi posibilă din mai multe motive. Principalul motiv de contaminare a sângelui este ruperea sau fisurarea precoce a membranelor amniotice. Al doilea motiv de contaminare a sângelui placentar este locul de punctatie şi de recoltare a sângelui din cordonul ombilical, care poate fi ori prea scurt ori prea aproape de vagin. Cei care nu sunt specializaţi în domeniul medicinii nu ştiu că vaginul şi zonele tegumentare adiacente abundă de germeni specifici, acestia fiind principalele surse de contaminare a sângelui. De asemenea, nu este neapărat necesar ca prezenţa acestor germeni în vagin sau în zonele tegumentare adiacente să semnifice o infecţie a acestora.

În cazul în care după analiză sângelui extras după naşterea fătului din cordonul ombilical reiese că sângele este contaminat, acesta nu va fi aruncat de către specialiştii din laboratoarele specifice. Sângele contaminat va fi depozitat în recipiente special create pentru a rezista unor temperaturi extrem de ridicate, în vederea criogenării lor. Înainte că sângele să fie aruncat, medicul va preleva câteva probe din el, pentru a decide dacă este cazul că acesta să fie aruncat sau mai poate fi folosit în funcţie de analizele lui, la tratarea unor anumite boli şi afecţiuni ale organismului. Astfel, în funcţie de particularităţile cazului persoanei care urmează a folosi celulele stem din sângele contaminat şi de caracteristicile acestuia, medicul poate hotărî dacă utilizează sau nu grefa pentru transplant. De asemenea, conform ultimelor studii efectuate din acest punct de vedere, grefa de sânge contaminat poate fi utilizată cu succes în urma condiţiilor de siguranţă extreme şi sub protecţia adecvată a antibioticelor. Acesta este şi motivul pentru care recipientele cu sânge contaminat sunt păstrate şi criogenate în aceiaşi modalitate precum şi cele cu sânge necontaminat, pentru ca în cazul nefericit al îmbolnăvirii pacientului căruia i s-au recoltat celule stem, toate recipientele să i se pună la dispoziţie instant.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here