Tratarea ataxiei cu ajutorul celulelor stem

0
205

Ataxia este o boală ereditară care îmbolnăveşte din ce în ce mai multe persoane, atât de pe teritoriul ţării noastre, cât şi de pe teritoriul altor state din lumea întreagă. Boalaq în sine presupune imposibilitatea coordonării grupelor musculare, pe înţelesul tuturor – un fel de dereglare a mişcărilor şi echilibrului organismului, provocând daune progresive atât sistemului nervos, cât şi coloanei vertebrale.

Medicii şi specialiştii care îşi desfăşoară activitatea profesională în domeniul studierii celulelor stem şi a bolilor şi afecţiunilor organismului ce pot fi tratate cu ajutorul acestora, au ajuns la concluzia că ataxia este o boală ce poată fi tratată cu succes prin transplantul de celule stem. De asemenea, aceştia le recomandă părinţilor care au avut în familie o istorie mare de rude care au prezentat simptomele acestei boli ca mamele să îşi recolteze la naşterea fătului celulele stem prin intermediul sângelui care se găseşte în cordonul ombilical sau chiar dacă vor, să îşi extragă ţesutul ombilical şi să îl stocheze la o banca de celule stem. Ataxia este tratată de către medici cu ajutorul injectării celulelor stem care derivă din sângele cordonului ombilical prin intermediul uneia dintre cele două metode – puncția lombară sau implantul intravenos. Astfel atât pe teritoriul României, cât şi în alte ţări din lumea întreagă au fost tratate cu succes toate formele de ataxie precum SCA 1, SCA 2, SCA 3, SCA 6, ataxia Friederich şi ataxia cauzată de anumite leziuni ale creierului.

Este foarte important de ştiut că ataxia este o boală care poate fi tratată prin intermediul celulelor stem extrase din sângele cordonului ombilical sau din ţesutul acestuia însă acest lucru nu garantează şi vindecarea în totalitate a ei, mai ales datorită faptului că aceasta este o boală ereditară. Astfel, medicii spun pacienţilor săi că dacă se face transplantul de celule stem persoanelor care suferă de această boală, starea lor se va îmbunătăţi instantaneu, progresia bolii va fi încetinită radical însă cauza principala a ataxiei şi anume moartea celulelor nu poate fi oprită. Cu toate acestea, medicii recomandă tratarea ataxiei cu ajutorul celulelor stem pentru o stabilitate mai mare a organismului. Există de asemenea şi riscul că aceste celule să nu poată fi un remediu puternic pentru ataxie şi boală să nu încetinească în progresul ei, pe scurt transplantul de celule stem să nu aibă nici un efect asupra persoanelor care suferă de ataxie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here