Tratamentul cu factorul de crestere

0
201

Tratamentul cu factorul de creştere este administrat persoanelor care se hotărăsc să îşi doneze celulele stem prin intermediul sângelui periferic. Pentru cine nu cunoaşte, acest tratament constă în administrarea sub pielea pacientului a unei injecţii cu factor de creştere de două ori pe zi, timp de 4 zile pe săptămâna.

Este important de ştiut faptul că fără acest tratament cu factor de creştere operaţia de donare a celulelor stem prin intermediul sângelui periferic nu poate fi posibila, mai ales datorită faptului că acesta contribuie la creşterea numărului de celule stem hematopoietice în circulaţia sanguină. Sângele periferic abundă în celule stem însă acestea nu asunt atât de multe pe cât i-ar trebui unui donator de astfel de celule. Astfel, datorită acestui tratament cu factorul de creştere, celulele stem hematopoietice ies afară din măduvă şi ajung în sângele donatorului. După ce au trecut cele 4 zile în care donatorului i s-a administrat acest tratament, în a cincea zi celulele stem hematopoietice pot fi donate, operaţie asemănătoare donării de sânge. Astfel, recoltarea celulelor se poate face prin intermediul sângelui periferic, procedura de donare a celulelor stem hematopoietice din sângele periferic mai numindu-se în termeni medicali şi afereză.

Injecţia cu factor de creştere este de fapt o injecţie umplută cu o soluţie incoloră şi limpede ambalat într-o seringă preumpluta. Seringă în cauză este foarte uşor de folosit atât de către medici, cât şi de asistenţii specializaţi. Doza factorului de creştere aplicată donatorului depinde de fiecare pacient în parte, în funcţie de greutatea corporală, astfel încât doza să fie calculată după raportul kilogram – corp. Tratamentul factorului de creştere este supravegheat în mod frecvent de către medici. De asemenea, factorul de creştere se aseamănă oricărui medicament, lucru care duce adeseori la apariţia unor reacţii neplăcute asupra organismului. Printre aceste reacţii adverse putem enumera durerile de cap care pot fi tratate cu uşurinţă cu ajutorul paracetamolului sau a ibuprofenului, dureri uşoare de natură musculară sau osoasă, scăderea tensiunii arteriale sau stări de oboseală continuă.

În unele cazuri foarte rare donatorilor le-au apărut erupţii trecătoare asociate cu mâncărimi sau chiar şoc alergic, ce-i drept în cazuri extrem de rare. De asemenea, în alte cazuri donatorii au prezentat creşterea în mărime a splinei şi în cazuri foarte rare ruptura acesteia. Acesta este şi motivul pentru care medicii va vor atenţiona că în cazul în care aveţi dureri în partea stângă a abdomenului sau în umărul stâng, să le spuneţi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here