Tratamentul cu celule stem este sigur?

0
216

Multe persoane sunt încă reticente în privinţa tratamentului cu celulele stem, acestea neconsiderând metoda de tratare a bolilor şi afecţiunilor organismelor o operaţiune simplă şi sigură 100 %. Acesta este şi motivul pentru care siguranţa tratamentelor cu celulele stem este un punct de vedere discutat de intens atât de către pacienţii care hotărăsc să apeleze la această metodă, cât şi pentru medicii şi cercetătorii care îşi desfăşoară activitatea profesională în acest domeniu al studierii celulelor stem.

Majoritatea medicilor atât de pe teritoriul ţării noastre, cât şi de pe teritoriul altor ţări din lumea întreagă au ajuns la concluzia că răspunsul la dilema siguranţei tratamentului cu celulele stem depinde în cea mai mare parte de metodă de recoltare a acestora. Astfel, aceştia au ajuns la concluzia că celulele stem recoltate la naşterea fătului din sângele provenit din cordonul ombilical este un tratament sigur pentru mai multe boli şi afecţiuni ale organismului, spre deosebire de tratarea acestora cu celulele adulte provenite din măduva osoasă. De asemenea este important că pacienţii să ştie că în cazul în care celulele stem sunt recoltate de la o persoană care pe viitor nu mai are nevoie de ele şi vor fi transplantate altei persoane, există riscul că donorului să i se răspândească în organism infecţii grave care existau deja în momentul transplantului. Chiar dacă la prima vedere acest lucru nu pare de speriat, medicii avertizează că în acest caz poate există riscul infectării cu HIV.

O altă problema calculată la ora actuală de către medicii care recoltează celule stem este aceea a riscului apariţiei cancerului. Astfel, unii dintre ei îşi avertizează pacienţii care recurg la această metodă că celulele stem nu sunt celule de tip canceros însă proprietăţile pe care acestea le au se aseamănă destul de tare cu cancerul, existând astfel posibilitatea că după tratarea cu ele, acestea să regenereze şi la un moment dat să determine apariţia cancerului în organism. În momentul de faţă cercetătorii şi medicii care îşi desfăşoară activitatea profesională în domeniul studierii celulelor stem de orice tip, nu au descoperit metodele de aflare a şanselor de apariţie a cancerului prin utilizarea lor. Din acest motiv, pacientul care recurge la recoltarea şi folosirea ulterioară a  celulelor stem este investigat medical periodic, astfel încât în cazul în care îi poate apărea cancerul în organism acesta să fie în stare incipientă şi să poată fi tratat cât mai repede cu putinţă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here