Tratament cu celulele stem la spina bifida

0
240

Spina bifida este o boală extrem de gravă care şi în momentul de faţă este studiată de către cercetătorii şi medicii care îşi desfăşoară activitatea profesională în domeniul celulelor stem. În mare, această afecţiune a organismului constă de fapt într-un defect congenital al coloanei vertebrale, implicând dezvoltarea incompletă a tubului neural, precum şi a oaselor care îl acoperă.

Nici la ora actuală nu se ştie exact care este cauza apariţiei acestei boli însă medicii din domeniu consideră că aceasta este un tip de boală ereditară şi poate apărea chiar de la naştere. Tocmai acesta este şi motivul pentru care aceştia le recomandă viitoarelor mămici ca mai ales dacă au o istorie lungă în familie cu rude care au suferit de spina bifidus să îşi recolteze încă de la naşterea fătului celulele stem provenite din sângele cordonului ombilical sau chiar ţesutul acestuia, cu scopul unei viitoare tratări în cazul în care şi cel mic va prezenta acelaşi defect congenital. Tratamentul cu celule stem se face de către medicii specializaţi doar cu ajutorul celulelor stem extrase din cordonul ombilical sau din ţesutul acestuia, prin intermediul implanturilor venoase. De asemenea, medicii avertizează că nu este obligatoriu ca dacă transplantul a fost un real succes, boală spina bifida să fie vindecată complet însă organismul va fi mult mai stabil şi echilibrat, boala stopând momentan şi mai târziu recidivând.

Există riscul că transplantul de celule stem să nu reuşească mai ales datorită incompatibilităţii. Astfel, în cazul în care se întâmplă acest lucru nu este neapărat obligatoriu că celulele stem să fie deteriorate ci pur şi simplu rudele care au folosit celulele stem care nu le aparţineau, să nu fie compatibile cu cel căruia i-au fost recoltate. De asemenea, conform ultimelor statistici reiese că de obicei sunt compatibile doar transplanturile dintre fraţi, rata de reuşită a acestora fiind de 10 – 15 %. Pe de altă parte însă dacă transplantul este un real succes medicii care au făcut operaţia îi vor administra pacientului prin intermediul perfuziilor mai multe calmante pentru eventualele dureri şi somnifere pentru ca pacientul să poată dormi liniştit. Repaosul la pat este condiţia de baza pentru organismul care trebuie să îşi revină din implanturile venoase şi tocmai de aceea medicii le recomandă pacienţilor care au suferit un transplant de celule stem să se odihnească pe cât posibil, să nu facă efort fizic şi să bea cât mai multe lichide.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here