Transplantul de celule stem

0
220

Un transplant de celule stem reprezinta o perfuzie de celule stem sanatoase in organismul unui pacient care sufera de o anumita maladie. Pentru un pacient, transplantul de celule stem are o importanta vitala.  Insa nu este atat de usor sa gaseasca un donator compatibil. Diferitele tipuri histologice sunt extrem de numeroase si trebuie sa existe compatibilitate intre donator si pacient.

Gasirea unui donator compatibil, destul de dificila. Pacientul care sufera de cancer sau de alte boli nu poate primi decat celule stem de la un donator care poseda acelasi tip histologic. Este una din principalele probleme cu care se confrunta transplantul de celule stem. Exista cateva zeci de mii de combinatii posibile ale tipurilor histologice si globulelor albe. Sansele gasirii unui donator identic sunt extrem de scazute. In trecut, celulele stem nu se puteau transplanta decat pacientilor care aveau un frate sau o sora din acelasi tip histologic. Sansele de compatibilitate erau de unu la patru, tipul histologic fiind mostenit de la ambii parinti. Actualmente, familiile sunt compuse din mai putini copii decat in trecut, 2-3 maxim.

O banca internationala de donatori sporeste sansele de a gasi un donator compatibil. Pentru a oferi o sansa la viata pacientilor fara donatori din familie, numeroase sunt organizatiile care au luat nastere in lumea intreaga.  Acestea intocmesc liste cu donatori voluntari si incearca sa gaseasca milioane de voluntari dispusi sa doneze celule stem in momentul in care un pacient cu acelasi tip histologic are nevoie de un transplant pentru a supravietui. In lume exista actualmente peste 10 milioane de donatori.

Cum se desfasoara transplantul? Pacientii care necesita un transplant sunt supusi initial unei forme de chimioterapie, cu sau fara radioterapie. Dupa acest tratament este vital pentru pacient sa primeasca transplantul de celule stem deoarece chimioterapia distruge nu doar celulele bolnave ci si cele sanatoase. Acestea sunt prelevate din maduva osoasa sau din sangele donatorului sanatos prezentand acelasi tip histologic, o frate sau o sora. Celulele stem pot proveni si din sangele ombilical.

Celulele stem sunt administrate pacientului sub forma de transfuzie sanguina.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here