Transplantul celulelor stem hematopoietice

0
219

Celulele stem hematopoietice pot fi utilizate de către medicii care îşi desfăşoară activitatea profesională în acest domeniu al studierii celulelor stem prin intermediul a două metode. Ambele metode asigura pacientului o şansă de reuşită a transplantului de 99 %, fiecare dintre ele fiind preferată în locul celeilalte metode, în funcţie de doctori şi nevoile pacientului.

Cele două metode prin care se poate face transplantul celulelor stem hematopoietice sunt: autotransplantul de CSH şi allotransplantul de CSH. Autotransplantul de CSH mai este denumit de către doctorii şi specialiştii din domeniu şi sub numele de transplantul autolog. Astfel, acest transplant presupune administrarea de celule stem hematopoietice pacientului căruia părinţii au decis ca la naşterea copilului să se recolteze celulele prin intermediul sângelui din cordonul ombilical pentru o viitoare tratare a bolilor şi afecţiunilor organsimului ce le poate avea acesta. Allotransplantul de celule stem hematopoietice mai este denumit şi transplantul alogen şi presupune ca medicii să administreze acest tip de celule altor persoane care nu au avut recoltate la naştere celulele stem, în intenţia de a înlocui hematopoieza acestuia şi de a o repopula. Acest tip de transplant prezintă un factor de risc mai ridicat datorită incompatibilităţii ce poate apărea la unii dintre pacienţi. Mai trebuie menţionat şi faptul că transplanturile de celule stem cu cea mai mare rată de reuşită sunt cele care se fac între fraţi sau între alte rude de gradul 1.

Conform statisticilor primul transplant alogen reuşit cu ajutorul celulelor stem hematopoietice a fost în anul 1988 în Franţa. După această reuşită din ce în ce mai mulţi medici şi specialişti care îşi desfăşoară activitatea profesională în domeniul studierii acestui tip de celule au fost într-o continuă cercetare pe drumul găsirii a cât mai multor boli şi afecţiuni ale organismului ce pot fi tratate cu ajutorul celulelor stem hematopoietice ce se găsesc în ţesutul ombilical sau în sângele din acesta. Astfel din anul 1988 când a fost reuşit primul transplant alogen, atât pe teritoriul ţării noastre, cât şi pe teritoriul altor ţări din lumea întreagă, au existat peste 6000 de autotransplanturi şi allotransplanturi reuşite. De altfel acesta este şi motivul pentru care doctorii din domeniu sfătuiesc viitorii părinţi ca la naşterea nou născutului să recurgă la metoda de extragere şi depozitare a celulelor stem ce se găsesc în sângele cordonului ombilical sau chiar să apeleze la o banca de celule stem care să stocheze întreg ţesutul ombilical.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here