Transplantul alogen si autolog de celule stem

0
439

Transplantul de celule stem desemneaza administrarea de celule stem (celule stem hematopoietice) de la un donator la un beneficiar. Acest tip de transplant poate fi alogen sau autolog.

Transplantul autolog. In cadrul unui transplant autolog de celule stem, pacientul primeste propriile sale celule sanguine prelevate in momentul in care se afla intr-o faza de remisie a bolii. Dupa o chimioterapie destul de puternica care a vizat suprimarea tuturor celulelor canceroase, pacientul primeste propriile sale celule.

Marele avantaj al transplantului autolog al celulelor stem sanguine este acela ca celulele organismului sunt perfect compatibile si ca nu exista riscul de respingere. Insa, cu toate, acestea, chimioterapia poate aduce cu sine o serie de efecte nedorite si complicatii. De altfel, nu se poate exclude total reintoarecerea celulelor bolnave odata cu transplatul propriilor celule. Insa nu exista vreun dubiu ca acasta terapie poate trata cu succes un numar mare de boli.

Transplantul alogen. In timpul transplantului alogen, donatorul si beneficiarul sunt doua persoane diferite. Cel mai potrivit donator in cazul transplantului alogen este un frate sau o sora al caror caracteristici tisulare (HLA) sunt compatibile cu cele ale beneficiarului. Probabilitatea ca un frate sau o sora sa fie compatibili pentru un transplant alogen este de aproximativ 20-30%.  Fara un donator compatibil din sanul familiei trebuie cautat un donator compatibil in Registrul donatorilor de celule stem.

Care este obiectivul principal al transplantului alogen de celule stem? Un transplant alogen de celule stem permite inlocuirea celulelor bolnave ale sistemului sanguin cu celule sanguine sanatoase de la donator. Celulele stem sanguine si celulele imunitare ale donatorului pot lupta de altfel impotriva eventualelor celule bolnave ramase la beneficiar.

Factori determinanti pentru un transplant alogen. Caracteristicile tisulare joaca un rol decisiv in cadrul transplantului alogen. Pentru ca un astfel de transplant sa fie considerat reusit, unele caracteristici HLA ale donatorului si ale beneficiarului trebuie sa fie compatibile. Daca antigenii HLA ale donatorului si beneficiarului nu sunt identici, beneficiarul risca o reactie de respingere:

-celulele stem transplantate resping corpul strain – maladia grefonului.

– organismul beneficiarului respinge celulele stem straine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here