Tesutul cordonal

0
211

În ultima perioada de timp din ce în ce mai multe cercetători şi medici care îşi desfăşoară activitatea profesională în domeniul celulelor stem aprofundează ţesutul cordonal şi beneficiile pe care acesta le poate avea asupra oamenilor.

Ţesutul cordonal este considerat a fi o nouă şansă la viaţă pentru copiii a căror mama au decis ca la naştere să i se recolteze celulele stem din sângele cordonului ombilical. Acesta abundă în celule de tip mezenchimal, celule tinere neajunse încă la stadiu de maturitate şi astfel fiind capabile să reziste în faţă mai multor boli şi afecţiuni ale organismului uman şi deopotrivă să le trateze. De altfel, conform ultimelor studii realizate asupra ţesutului cordonal, a reieşit că în viitorul apropiat acesta va fi o componentă vitală în tratarea a din ce în ce mai multe boli. De asemenea, aceştia atrag atenţia mamelor care la naştere hotărăsc că nu este cazul să li se recolteze celulele stem din sângele cordonului ombilical şi decid că acesta să fie aruncat după naştere, sa nu faca acest lucru. Cercetătorii spun că chiar dacă celulele stem pot fi recoltate şi mai târziu pe toată perioada vieţii adulte din măduva osoasă, acestea nu au aceleaşi calităţi terapeutice pe care le au celulele stem extrase din sângele găsit în cordonul ombilical. De asemenea, operaţia de prelevare a sângelui imediat după naşterea fătului este mult mai sigură şi nu durează mai mult de 5 minute, pe când cealaltă de prelevare din măduva osoasă poate avea unele complicaţii uneori durează chiar şi o ora, fiind extrem de dureroasă.

Ţesutul cordonal în ultimul timp este depozitat în bancile de celule stem la fel cum este şi sângele din acesta. Chiar dacă unele persoane sunt destul de reticente la această metodă, medicii îşi sfatuiesc pacientele să facă acest lucru necesar pentru siguranţa copiilor lor în viitor. De asemenea, compatibilitatea dintre fraţi este mult mai mare dacă la tratarea bolilor celuilalt frate sau sora se foloseşte ţesutul cordonal de la acelaşi părinte. Cei care totuşi se hotărăsc că ar fi bine să depoziteze şi ţesutul cordonal şi nu numai sângele prelevat din acesta, trebuie să ştie că pe piaţă la ora actuală nu există prea multe bănci de celule care oferă acest serviciu, însă câteva dintre ele atât de pe teritoriul ţării noastre, cât şi de pe teritoriul altor ţări îl furnizează pacienţilor săi. În plus, medicii spun că stocarea ţesutului cordonal a prezentat o expansiune destul de mare în ultimul timp.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here