Terapii cu celule stem in studii clinice

0
268

Celulele stem sunt din ce în ce mai folosite de către medicii şi specialiştii care îşi desfăşoară activitatea profesională în acest domeniu. De asemenea, aceştia îşi sfătuiesc pacientele să recurgă la metodă de recoltare a celulelor stem imediat după naşterea fătului, prin intermediul cordonului ombilical decât să o facă doar la nevoie pe toată perioada vieţii adulţilor.

Terapiile cu celulele stem în studiile clinice se referă de fapt la bolile pentru care transplantul de celule a fost benefic însă care nu este acceptat că şi standardizat nici la ora actuală. Celulele stem au inceput să fie din ce în ce mai studiate de către cercetători şi astfel s-a ajuns la concluzia că acestea pot trata mult mai multe boli şi afecţiuni ale organismului spre deosebire de numărul bolilor vindecabile iniţial. Astfel, terapiile cu celule stem pot fi aplicabile în ziua de astăzi şi altor boli mai puţin comune precum tumorile canceroase, mai ales cancerul pe care femeile îl fac la sân, scleroză multiplă şi alte boli care pot apărea la sistemul nervos central sau anumite boli autoimune precum diabetul zaharat de gradul 1, scleroză sistematică sau boală Lupus. De asemenea, bolile care la ora actuală se tratează cu celulele stem sunt şi tulburări ale proliferării celulare precum bolile histiocitare sau cele de piele şi bolile care prezintă imunodeficienţe congenitale precum Trombastenia Glanzmann.

Recoltarea celulelor stem de către adulţi prin măduva osoasă este o operaţiune puţin mai complicată decât cea de extragere a celulelor stem din sângele cordonului ombilical, această din urmă fiind o operaţiune puţin mai uşoară, care nu prezintă nici o durere şi care dovedeşte o siguranţă mai mare atât pentru mama cât şi pentru copilul sau. De asemenea, în cazul celulelor stem extrase imediat după naşterea fătului din sângele cordonului ombilical, bolile tratabile sunt mult mai multe iar compatibilitatea între fraţi este mai mare. Este necesar să ştiţi că în cazul transplantului de măduva osoasă se pot vindeca mai puţine boli iar compatibilitatea dintre fraţi este mult mai redusă. În cazul în care se doreşte că celulele stem din măduva osoasă să fie folosite şi de către alţi membri ai familiei este absolut necesar să aflaţi că compatibilitatea dintre rudele de gradul întâi se poate apropia cu uşurinţă către 0 %. În cazul transplantului celulelor stem din sângele provenit din cordonul ombilical, compatibilitatea dintre rudele de gradul 1 poate ajunge şi la 10

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here