Terapia celulara si celulele stem

0
250

Terapia celulara, medicina regenerativa… sunt termeni de care nu ai auzit pana acum? Despre ce este vorba?

Terapia celulara si medicina regenerativa sunt doua tipuri de tratamente ce se inscriu in logica grefelor de tesuturi si a grefelor de organe, suprimand in acelasi timp principalele lor defecte, numarul necesar, destul de limitat de donatori. In acest caz, grefele sunt inlocuite de injectarea unor celule sanatoase care vor reconstitui in cateva luni un tesut sau un organ functional.

Terapia celulara consta deci in grefarea de celule pentru a se restitui functia unor organe sau a unor tesuturi. Obiectivul este ingrijirea pe termen lung a pacientilor cu ajutorul unei injectii unice de celule terapeutice. Aceste celule se pot obtine pornindu-se de la celuele stem pluripotente, adica de la cele care pot da orice tip de celule sau multipotente, celule care pot da un numar limitat de tipuri de celule si care provin fie de la un donator, fie de la pacient insusi.

Diferitele tipuri de celule stem. Mai multe tipuri de celule stem se pot folosi pentru a se obtine celule diferentiate si functionale, adaptate terapiei celulare. Dar aceste tipuri de celule au un lucru in comun. Este vorba despre fatpul ca se pot autoreinnoi la infinit si ca pot da nastere la mai multe tipuri de celule.

Celulele stem pluripotente pot crea orice tip de celula in organism. In acest caz, poate sa fie vorba fie despre celulele stem embrionare prelevate de la embrioni intre 5 si sapte zile, fie despre celule stem pluripotente induse care sunt prelevate de la adulti si care sunt reprogramate.

Celulele stem multipotente se pot diferentia intr-un numar limitat de celule. Asta nu inseamna insa ca nu se pot folosi in terapia celulara. Cele mai folosite sunt cele mezenchimale care sunt foarte usor de prelevat din maduva osoasa sau din tesutul adipos. Cele cutanate pot sa fie si ele folosite in terapia celulara.

Care sunt terapiile celulare « validate » deja?

  • folosirea de celule stem cutanate pentru a se reconstrui epiderma si pentru a se obtine grefe in caz de arsuri.
  • folosirea de celule stem hematopietice pentru a se trata hemopatiile maligne este posibila inca din anii ’80.
  • in Coreea, injectiile cu celule stem mezenchimale alogenice se foloseste inca din 2013 pentru a se trata artroza.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here