Stocarea celulelor stem

0
229

Ultima etapă a procesului de recoltare a celulelor stem este stocarea lor, aceasta fiind şi cea mai importantă etapă. Indiferent că celulele stem sunt recoltate la naştere din sângele cordonului ombilical sau din măduva osoasă, stocarea celulelor stem şi criogenarea lor este cea mai importantă operaţiune.

Depozitarea celulelor stem este o operaţiune destul de complicată şi trebuie făcută cu mare atenţie şi grijă, astfel încât acestea să nu se deterioreze. Astfel după procesarea celulelor, acestea se vor depozita în nişte recipiente special create pentru că ele să poată fi criogenate. Recipientele sunt umplute ori cu vapori de azot lichid ori cu azot lichid, la o temperatura de -196 de grade Celsius. Este important de menţionat că aceste recipiente unde se depozitează celulele stem sunt confecţionate în aşa fel încât să reziste la temperaturi foarte scăzute sau extrem de ridicate, la calamităţi naturale precum cutremure, inundaţii sau incendii. În plus, aceste recipiente pentru celulele stem nu au nevoie să fie conectate la energie electrică pentru că ele să funcţioneze. Acest lucru este perfect datorită faptului că temperatura de criogenare rămâne aceiaşi chiar dacă recipientele nu sunt conectate la energia electrică. De asemenea, trebuie să mai ştiţi că indiferent de banca de celule stem la care apelaţi, mostrele de celule criogenate sunt supravegheate în permanență de către personal specializat. De asemenea, în caz de cădere a energiei electrice, sistemele de supraveghere beneficiază de alte surse electrice de rezervă.

Medicii şi cercetătorii care îşi desfăşoară activitatea profesională în domeniul stocării celulelor stem cercetează în permanență noi metode de stocare şi posibilităţi mai multe de utilizare a celulelor stem recoltate. Momentan acest lucru nu este posibil încă însă se fac studii şi cercetări de multiplicare a celulelor de tip stem dintr-o singură unitate de sânge placentar. Dacă vreodată se va reuşi această operaţiune, se vor putea trata cu ajutorul acestor celule recoltate de la un singur pacient, mai multe persoane care suferă de anumite boli şi afecţiuni.

Stocarea în starea perfectă a celulelor stem este o operaţiune extrem de importantă, pentru ca acestea să poată fi criogenate perfect în cazul utilizării ulterioare. De asemenea este foarte important că recipientele în care sunt stocate celulele stem să fie supravegheate în mod permanent, indiferent dacă acestea sunt recoltate din cordonul ombilical al fătului sau din măduva osoasă. În plus, trebuie să mai ştiţi că indiferent de banca de celule stem la care apelaţi, acestea vor fi stocate cu cea mai mare grijă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here