Sangele din cordonul ombilical, o sursa promitatoare de celule stem

0
208

Ai auzit deja o multime de informatii cu privire la celulele stem embrionare. Celulele stem prezente in cordonul ombilical reprezinta o speranta pentru multi dintre parinti datorita faptului ca pot trata un numar mare de boli. Au deja o multime de aplicatii medicale, pentru copii in special si sunt destul de promitatoare si in privinta adultilor.

Stiai ca sangele din cordonul ombilical este folosit inca din anul 1989 in tratarea copiilor care sufera de afectiuni ale sangelui? Franta este pioniera in acest domeniu, in 2008 era tara europeana cu cele mai multe grefe de sange ombilical realizate.

Prelevat la nastere, sangele din cordonul ombilical este o sursa excelenta de celule stem. Celulele stem sunt foarte usor de colectat. Colectarea propriu-zisa nu prezinta niciun pericol nici pentru copil, nici pentru mama. Celulele stem din sange sunt capabile sa produca toate celulele mature din sange, globule rosii si globule albe. O transfuzie cu sange din cordon permite tratarea copiilor care sufera de leucemie sau de boli genetice de sange. In plus, este recunoscut faptul ca aceasta sursa de celule stem nu prezinta niciun fel de complicatii imunologice in schimb terapiile obisnuite pot duce la complicatii.

Un potential enorm pentru medicina regenerativa. Cordonul ombilical mai are cu siguranta cateva secrete pastrate, medicilor nu le ramane decat sa le descopere. Cercetarile efectuate incepand cu anul 2003 au permis identificarea unui alt tip de celule stem in tesutul elastic si rezistent care inconjoara si protejeaza vasele ombilicale.

Aceste celule stem pot fi cultivate si diferentiate in functie de numeroase tipuri celulare: oase, cartilagii, tesut adipos, inima, ficat, sistem nervos. Se cunostea deja existenta lor deoarece sunt prezente, chiar daca in cantitate infima, in sange, in maduva osoasa precum si in unele tesuturi adulte precum tesutul adipos.

Medicina a reusit sa ajunga departe si pe viitor promite sa ajunga si mai departe. Daca alegi sa stochezi celulele stem la nasterea copilului tau acesta se va putea bucura din plin de progresele facute de medicina regenerativa, va avea o sansa in plus la viata in caz de boala.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here