Riscurile asociate aferezei

0
201

Afereza se mai găseşte şi sub definiţia medicală de donare a celulelor stem hematopoietice din sângele periferic al donatorului şi este cea mai recomandată metodă de donare de către doctorii şi specialiştii care îşi desfăşoară activitatea profesională în domeniul studierii, recoltării şi a transplantului de celule stem în organism.

În general, tratamentele cu factor de creştere aplicate donatorului pentru creşterea numărului de celule stem din sângele periferic sunt destul de bine asimilate de către organism şi tolerate de către acesta. Cu toate acestea, ca absolut orice alt tratament acesta poate prezenta unele reacţii alergice sau neplăcute precum – dureri mari sau uşoare de oase şi musculare, scăderea pe moment a tensiunii arteriale sau dureri de cap asociate cu migrenele, ce pot fi tratate cu ajutorul paracetamolului. Medicii şi specialiştii din domeniu au tot cercetat şi alte reacţii neaplacute ce pot apărea organismelor donatorilor din punctul de vedere al injectării proteinei de sintetizare denumită şi factor de creştere însă până acum nu s-a descoperit vreo altă reacţie alergică la acesta.

Cu toate acestea, mai există un risc care poate apărea la donarea celulelor stem hematopoietice din sângele periferic al donatorului şi anume acela că în timpul operaţiei nivelul de calciu din organism poate scădea radical. Tocmai acesta şi motivul pentru care doctorii care realizează transplantul de celule stem din sângele periferic încearcă să prevină această scădere a calciului, administrându-i donatorului pe toată perioada procesului de donare o suplimentare venoasă cu calciu. De asemenea, unii medici încearcă să prevină scăderea nivelului tuturor vitaminelor din organism în timpul operaţiei de donare şi preferă să suplimenteze în vena donatorului cât mai multe vitamine posibile până donarea va lua sfârşit. Toate vitaminele sunt importante pentru organismul uman iar dacă acestea continuă să scadă în timpul donării până la pragul minim, operaţia poate să nu reuşească.

Un alt risc asociat aferezei este acela al incompatibilităţii celulelor stem hematopoietice dintre pacienţi. De fapt, acest risc este unul comun la toate tipurile de celule stem şi indiferent de metoda de donare. Astfel, medicii încearcă să prevină acest risc încă înainte de operaţia de donare, făcându-i donatorului o singură analiză şi pacientului alta, pentru a se afla măcar cu aproximaţie care ar fi rata de reuşită a transplantului din punctul de vedere al compatibilităţii dintre ambii pacienţi. Mai trebuie menţionat şi faptul că indiferent de metodă de donare, cea mai bună compatibilitate dintre pacienţi este cea între fraţi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here