Riscurile aferente donării celulelor stem din măduva osoasă

0
691

Donarea celulelor stem prin intermediul măduvei osoase este o operaţie nu prea apreciată de către donatori. Chiar dacă acestora li se explică chiar de la începutul procesului de donare ambele metode de donare şi riscurile pe care acestea le implică, în general donatorul preferă să se decidă asupra metodei de donare a celulelor stem hematopoietice din sângele periferic.

Riscurile aferente donării celulelor stem prin intermediul măduvei osoase nu sunt mai multe spre deosebire de riscurile aferente aferozei însă ele sunt diferite. Principalul risc al operaţiei de donare din măduva osoasă este cel al anesteziei generale. De altfel, orice fel de operaţie care presupune anestezia generală a pacientului poate prezenta anumite riscuri asupra organismului acestuia. În acest caz însă riscul anesteziei generale este singurul risc pe care donarea celulelor stem din măduva osoasă îl are. Astfel, acest risc apare de obicei atunci când se recoltează celulele stem din măduva. Doctorii încearcă să evite riscul apărut la anestezia generală astfel încât fiecare donator va fi verificat înainte de începerea operaţiei de donare a celulelor stem din măduva osoasă. După o analiză amănunţită operaţia poate începe. De asemenea, în cazul în care doctorul care face respectiva analiză nu va fi de acord, operaţia va trebui oprită pentru evitarea riscului anesteziei generale.

Există unele cazuri mai speciale în care pacientul care a donat celulele stem prin intermediul măduvei osoase a prezentat la sfârşitul operaţiei dureri de cap asemănătoare migrenelor dar care au putut fi tratate cu ajutorul paracetamolului. Alte reacţii neplăcute apărute unilor pacienţi după anestezia generală dinaintea donării celulelor stem din măduva spinării sunt febra postoperatorie sau starea de oboseală. În rest, alte riscuri aferente donării din măduva spinării nu prea mai există cu excepţia durerilor de oase sau a celor musculare.

Datorită faptului că anestezia generală trebuie făcută obligatoriu la donarea celulelor stem de către donator din măduva osoasă, majoritatea pacienţilor care se hotărăsc să doneze nu optează pentru această metodă ci pentru operaţia de donare a celulelor stem din sângele periferic. În plus, aceştia se sperie destul de tare atunci când medicii le explică metoda de operare, mai ales datorită faptului că înainte de operaţia de donare din măduva osoasă este necesar să se facă o anestezie generală a donatorului. Acesta este şi principalul motiv pentru care la ora actuală conform ultimelor statistici, 20 % din transplanturile efectuate pe plan mondial se realizează cu ajutorul celulelor stem recoltate direct din măduva osoasă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here