Retinopatia prematură tratată cu ajutorul celulelor stem

0
195

Doctorii şi specialiştii care îşi desfăşoară activitatea profesională în domeniul studierii celulelor stem le recomandă părinţilor şi mai ales viitoarelor mămici ca imediat după naşterea fătului să li se recolteze întreg ţesutul cordonului ombilical sau celulele stem care se găsesc în sângele provenit din cordonul ombilical, pentru o tratare viitoare în cazul nefericit în care copilul se va îmbolnăvi.

Retinopatia prematură este o boală destul de gravă care poate apărea celor mici şi care dacă nu este tratată la timp poate avea consecinţe grave, precum orbirea. Această boală mai este denumită în termeni medicali şi fibroplazia retrolenticulara şi este o afecţiune gravă de natură oftalmologică. În general, această afecţiune vascular – oculară poate apărea copiilor care s-au născut cu o greutate prea mică. De asemenea, dacă copiii prezintă retinopatie prematură la un ochi şi tratamentul nu este început imediat există riscul că boală să se extindă şi la celălalt ochi, până la pierderea simţului văzului. Tratamentul retinopatiei premature poate fi făcut doar cu ajutorul celulelor stem recoltate imediat după naşterea celui mic din sângele cordonului ombilical sau din ţesutul acestuia iar metodă transplantului este cea intravenoasă. În funcţie de cât de gravă este boală în sine, numărul de injecţii intravenoase poate urcă sau scădea.

Tratatamentul retinopatiei premature cu ajutorul transplantului de celule stem poate totuşi să nu aibă nici un efect asupra copiilor care suferă de această afecţiune, fapt care se datorează în mare parte incompatibilităţii. De altfel, medicii avertizează încă de la decizia transplantului că în cazul în care copilului nu i se implantează în venă propriile celule stem există riscul incompatibilităţii mai ales dacă transplantul nu este făcut pentru un frate. Compatibilitatea între celelalte rude de gradul 1 este mult mai mică spre deosebire de cea dintre fraţi. În cazul în care transplantul a reuşit, medicii îi vor administra celui mic mai multe calmante daca acesta prezintă dureri şi câteva somnifere cu scopul recuperării medicale. Odihna la pat şi somnul sunt recomandate celor mici care suferă de retinopatie prematură şi care au suferit un transplant de celule stem, pentru ca recuperarea organismului să se facă în mod treptat şi nu forţat, atât pe perioada cât acesta doarme, cât şi în timpul în care se odihneşte la pat. Părinţii care se gândesc la viitorul şi sănătatea copiilor sunt sfătuiţi de către medici să îşi recolteze celulele stem de la naştere si sa le stocheze în băncile din domeniu.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here