Regenerarea inimii cu ajutorul celulelor stem

0
274

Sa recreezi sau sa regenerezi in intregime o inima, poate parea inca un vis indepartat sau un lucru SF, dar repararea tesuturilor lezate din cauza unui infarct, este un lucru realizabil datorita celulelor stem.

Ei bine, da, celulele stem sunt celulele miraculoase care te pot ajuta sa iti revii atunci cand suferi un infarct. Se pare ca injectarea de celule stem adulte in inima unui pacient este cea mai buna idee pentru ca acesta sa aiba din nou o inima tanara sau mai sanatoasa.

Atunci cand un pacient sufera de un infarct miocardic, una sau mai multe artere care alimenteaza muschiul cardiac cu sange oxogenat se astupa. Privata de oxigen, aceasta parte a inimii nu mai este irigata deci moare si nu se mai poate contracta. Atunci insa cand problema nu este una fatala, rezulta pierderea mai mult sau mai putin importanta a capacitatii inimii de a pompa sangele. Se spune ca in acest caz, pacientii sunt in insufcienta cardiaca.

Pana nu de mult, principala modalitate de a trata aceasta problema era intervetia chirurgicala pentru a se restabili cat mai repede circulatia sanguina in zona afectata. Dar noile metode revilutionare permit si ele repararea muschiului cardiac « in situ ». Un mic miracol cu alte cuvinte, care a devenit posibil cu ajutorul faimoaselor celule stem.

Celulele stem, celulele miraculoase, sunt celulele prezente in embrion si in mai multe locuri ale unui organism adult- in ficat, in maduva osoasa, sub piele….Dar in timp ce majoritatea celulelor care compun tesuturile adulte nu se pot multiplica sufcient pentru a repara un tesut deteriorat, celulele stem sunt cele care se pot multiplica foarte rapid si pot forma diferite tipuri de tesuturi.

Celulele tem injectate intr-un organ vital precum inima, vor fi capabile sa colonizeze zona afectata si sa adopta forma si functiile celulelor din jur. In acest caz, fiind vorba despre celulele cardiace.

Si se pare ca grefele de celule stem, prelevate de la pacienti adulti sunt pe cale sa revolutioneze medicina si sa trateze o multime de boli, mai ales cele cardiace sau hepatice. Faimoasele celule stem sunt deci cele care vor regenera celulele necrozate ale inimii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here