Recoltarea celulelor stem din cordonul ombilical

0
353

Recoltarea celulelor stem poate fi făcută prin două modalităţi, cea mai cunoscuta şi mai uşoară dintre ele fiind cea prin intermediul cordonului ombilical. De altfel, persoanele care îşi desfăşoară activitatea profesională în domeniul medicinii îşi sfătuiesc pacienţii care vor să apeleze la recoltarea celulelor stem, să o facă prin cordonul ombilical.

Sângele din cordonul ombilical prezintă o multitudine de celule stem însă este necesar să ştiţi că recoltarea lor nu poate fi făcută decât imediat după naşterea unui bebeluş. Până să se înceapă studierea celulelor stem, cordonul ombilical era aruncat imediat naştere. Astăzi însă din ce în ce mai multe persoane apelează la recoltarea celulelor stem din cordonul ombilical, un procedeu medical pe cât de simplu, pe atât de eficient. Metodă de recoltare a celulelor stem din cordonul ombilical nu este deloc o operaţiune grea pentru medicii din domeniu. Astfel, în mijlocul placentei extrem de vascularizată se găseşte un volum sanguin foarte mare care rămâne şi pe traiectul cordonului ombilical până la placentă. Sângele de aici abundă în celule stem, toate folositoare pentru tratarea în viitor a unora dintre cele mai grave boli şi afecţiuni ale organismului.

Pentru a se recolta sângele din cordonul ombilical, medicii au un set de instrumente special creat în acest sens. Această operaţiune este foarte simplă, uşoară şi extrem de sigură atât pentru mama, cât şi pentru nou născut. De altfel, sângele din cordonul ombilical se poate recolta de către medici prin metode non – invazive, spre deosebire de recoltarea celulor stem din măduva osoasă. După ce medicii au terminat recoltarea sângelui, acesta va fi pus într-un recipient special creat în acest sens, fiind apoi trimis la laborator pentru a fi verificat şi validat. În cazul în care analizele făcute sângelui din cordonul ombilical au ieşit pozitive şi nu există alte probleme, cu ajutorul unui set special de instrumente se va incepe recoltarea celulelor stem din el. După ce şi procesul de recoltarea a celulelor se termină, ele vor fi supuse unui proces de criogenare treptată.

Procesul de criogenare treptată a celulelor stem se face astfel: celulele stem recoltate din cordonul ombilical vor fi puse în recipiente speciale, denumite în termeni medicali criotancuri. Acestea vor fi băgate la o temperatura de -196 de grade Celsius în vapori de azot lichid. Datorită acestor recipiente unde sunt păstrate celulele stem extrase din sângele cordonului ombilical, acestea pot fi stocate o perioada de timp nelimitată, până când sunt scoase la cerere pentru tratarea anumitor boli ale organsimului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here