Puncția lombară

0
263

Puncția lombară este o metodă de transplant a celulelor stem la adulţi pe toată perioada vieţii, prin intermediul măduvei osoase. Această metodă de transplant este cunoscută de către majoritatea adulţilor care au fost nevoiţi să îşi facă un transplant de celule stem pe timpul vieţii şi nu este o metodă atât de simplă cum ar părea la prima vedere.

Metoda de puncție lombară a transplantului celulelor stem indiferent de ce tip ar fi acestea se mai găseşte şi sub denumirea medicală de LP, aceasta referindu-se la coloana vertebrală. Procedura puncției lombare este utilizată de către medicii care îşi desfăşoară activitatea profesională pentru accesarea lichidului cefalorahidian ce se găseşte în creier dar şi în interiorul măduvei spinării, ocolindu-se astfel cu uşurinţă barieră hemato – encefalică şi ajutând la implantarea celulelor stem de orice tip direct în lichidul cefalorahidian. Unii medici preferă să recurgă la această metodă a transplantului de celule stem mai ales datorită faptului că metoda este cea mai puţin invazivă la implantarea lor direct în sistemul nervos central. Lichidul cefalorahidian mai este denumit în termeni medicali şi LCR, fiind folosit de către organismul uman la protejarea măduvei spinării dar şi a creierului. De asemenea, lichidul cefalorahidian limitează posibilitatea ca prin intermediul puncției lombare la transplantul celulelor stem, creierul şi măduva spinării să fie afectate în vreun mod. LCR – ul este produs în mod constant de către organismul oamenilor şi astfel orice lichid extras din el poate fi înlocuit pe cale naturală chiar de către acesta, în mai puţin de câteva ore. După ce transplantul de celule stem prin şira spinării a fost reuşit, medicii le recomandă pacienţilor care au trecut prin această operaţie atât odihnă la pat, cât şi administrarea unor somnifere pentru ca organismul să se poată refacă după operaţie, în timp ce pacientul doarme.

Punctia lombară este o metodă a transplantului de celule stem din ce în ce mai utilizată de către doctorii care îşi desfăşoară activitatea medicală în acest domeniu. Datorită timpului puţin care necesită transplantul prin metoda LP dar şi uşurinţei prin care medicii îl pot face, din ce în ce mai mulţi pacienţi decid ca transplantul acestor tip de celule să fie făcut prin intermediul metodei puncției lombare. În plus, datorită miilor de transplanturi făcute prin metoda LP dar şi ratei mari de reuşită a acestora, punctia lombară este metoda cea mai des utilizată de către medicii care fac transplanturi de celule stem prin intermediul măduvei osoase.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here