Proprietatile fundamentale ale celulelor stem

0
203

Celulele stem indiferent de metoda prin care sunt prelevate atât din sângele cordonului ombilical, cât şi din măduva osoasă a adulţilor, prezintă mai multe proprietăţi fundamentale necesare tratării cu eficientă a mai multor boli şi afecţiuni ale organismului.

Celulele stem prezintă două proprietăţi fundamentale, fără de care tratamentul cu ele nu ar avea nici o valoare. Prima proprietate fundamentală a celulelor stem este proprietatea de reînnoire a acestora, acest lucru semnificând că fiecare celulă stem în parte poate da naştere unei alte celule – fiice identice cu ea însăşi. A doua proprietate fundamentală a celulelor stem este diferenţierea. Acest lucru înseamnă că fiecare celulă stem în parte poate da naştere unei alte celule fiice diferită, aceasta fiind mai specializată şi având capabilitatea de a exercită doar anumite funcţii bine definite din organism. Chiar dacă medicii şi specialiştii care îşi desfăşoară activitatea profesională în acest domeniu îşi sfătuiesc pacientele să recolteze celulele stem la naşterea fătului prin intermediul cordonului ombilical, trebuie să ştiţi că şi celulele stem recoltate din măduva osoasă au proprietăţi definitorii capabile să trateze anumite boli şi afecţiuni ale organismului. Astfel, după naşterea fătului celulele stem îşi urmează drumul către măduva osoasă, ele reproducandu-se în permanență şi producând la rândul lor alte celule. Celulele care se produc în măduva osoasă sunt celulele albe care deţin rolul de a asigura apărarea organismului împotriva bolilor, celulele roşii care sunt transportatoare de oxigen, trombocitele care sunt responsabile cu coagularea sângelui şi multe alte celule care ajută sistemul imunitar să funcţioneze corect şi care constituie sângele.

Celulele stem prezintă mai multe proprietăţi fundamentale sau nu, fiecare dintre ele având propria capacitate de a trata anumite boli şi afecţiuni ale organismului. De reţinut este faptul că celulele stem recoltate la naşterea fătului din sângele cordonului ombilical prezintă mult mai multe proprietăţi terapeutice spre deosebire de celulele stem care sunt extrase de la adulţi din măduva osoasă. Acesta este şi motivul pentru care medicii din domeniu recomandă mamelor să apeleze la această recoltare care se face imediat după naştere. De asemenea, sângele din cordonul ombilical prezintă celule stem tinere, neajunse încă la maturitate însă care au capacitatea de a trata mult mai multe boli decât celulele stem care se găsesc în măduva osoasă, acestea fiind deja mature. De altfel, compatibilitatea între fraţi şi rudele de gradul 1 este mult mai mare la celulele stem extrase din sângele cordonului ombilical.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here