Proprietăţile celulelor stem din cordonul ombilical

0
205

Celulele stem indiferent de metodă prin care sunt recoltate – atât imediat la naşterea fătului prin extragerea lor din sângele cordonului ombilical, pe toată perioada vieţii de la persoanele adulte prin intermediul măduvei osoase, cât şi din sângele care circulă prin tot corpul sunt considerate de către doctori că fiind adevărate surse de vindecare a mai multor tipuri de boli şi afecţiuni ale organismului mai grave.

Medicii şi specialiştii care îşi desfăşoară activitatea profesională în domeniul studierii celulelor stem izolate sau nu, consideră că acestea sunt extrem de importante în medicina genetică şi cea regenerativă, având mai multe calităţi decât toate celelalte tipuri de celule din organismul uman. De asemenea, aceştia consideră celulele stem extrase la naşterea copilului prin intermediul sângelui din cordonul ombilical avand mai multe calităţi decât celelalte din măduva osoasă sau din sângele periferic. Astfel, principala proprietate pe care o deţin celulele stem din cordonul ombilical este inteligenţa, ele având calitatea de a găsi singure ţesuturile şi celulele din organism care necesită regenerarea. De altfel, acestea reuşesc să iniţieze singure şi procesul de vindecare.

O a doua proprietate considerată importantă de către doctorii care îşi aprofundează mai mereu cunoştinţele în acest domeniu al celuler stem din cordonul ombilical este puterea pe care acestea o deţin. Astfel, aceste celule stem sunt de mai multe tipuri – hematopoietice, mezenchimale şi endoteliale, toate trei la un loc prezentând o putere extrem de mare de salvare şi regenerare a organismului uman. De asemenea, toate aceste celule stem la un loc au puterea de a vindeca traumatisme grave şi afecţiuni severe ale ţesuturilor şi celulelor deteriorate.

A treia calitate importantă a celulelor stem extrase din sângele găsit în cordonul ombilical este unicitatea. Astfel, acest tip de celule sunt mult mai benefice asupra organismului decât cele extrase de la adulţi prin intermediul măduvei osoase mai ales datorită faptului că cele din cordonul ombilical sunt celule tinere, nefiind expuse încă anumitor factori de mediu şi astfel având calitatea să fie mult mai versatile şi având o putere mai mare asupra regenerării ţesuturilor şi celulelor deteriorate din organism. De cealaltă parte însă, celulele stem extrase de la persoanele adulte pe tot parcursul vieţii nu au aceiaşi calitate de regenerare şi vindecare a ţesuturilor şi celulelor lezate, deoarece ele sunt ajunse deja la stadiul de maturitate şi au fost expuse deja anumitor factori de mediu nocivi organismului.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here