Procesarea celulelor stem din cordonul ombilical

0
211

 În ultimul timp din ce în ce mai multe persoane aleg să îşi recolteze celulele stem, atât la naşterea unui nou născut prin intermediul sângelui din cordonul ombilical, cât şi mai târziu din măduva osoasă. Indiferent de metoda la care va hotărâţi să apelaţi pentru recoltarea celulelor stem, important este faptul că acest tip de celule fac numai bine organismului, oferindu-i atât imunitatea necesară, cât şi opţiunea de tratare a anumitor boli şi afecţiuni ale acestuia.

După ce femeile au născut fătul şi sângele din cordonul ombilical este extras de către medici, aceştia îl vor trimite la laborator pentru o analiză amănunţită a lui. Persoanele care îşi desfăşoară activitatea profesională în laborator, vor lua mostră de sânge procesând-o şi pregătind-o pentru băgarea în recipientele de criogenare, cu scopul stocării. Această operaţiune de procesare a celulelor stem extrase din sângele cordonului ombilical al fătului presupune mai multe operaţii:

În primul rând se va verifica de către personalul specializat de la laboratorul băncii de celule stem integritatea pungii unde este adus sângele, în vederea dacă această prezintă spărturi sau alte defecte, după care se va verifică codul de bare şi fişa însoţitoare a pungii cu sânge. Dacă pungă nu este spartă şi verificarea nu a constatat alte nereguli, proaspăta mămică va fi trecută în baza de date a laboratorului. Următoarea operaţiune extrem de necesară procesării celulelor stem este verificarea contaminării sângelui. Astfel, trebuie să ştiţi că există riscuri minime că sângele extras din cordonul ombilical al fătului să fie contaminat cu microorganisme din lichidul abiotic sau din flora vaginală a mamei. După această operaţiune urmează procesarea celulelor stem evaluându-se mai întâi numeric volumul de sânge recoltat din cordonul ombilical şi separandu-se globulele roşii de celelalte celule şi de plasmă. Această din urmă operaţiune se desfăşoară prin intermediul centrifugii. Celulele stem rezultate vor fi tratate cu mai multe substanţe chimice, în scopul de a putea fi criogenate şi pentru a nu se forma cristale de gheaţă în ele. La sfârşit, celulele stem vor fi numărate şi cantitatea lor va fi trecută în baza de date a mamei. Celulele viabile vor fi băgate în recipiente speciale, la o temperatura de -196 de grade Celsius, pentru criogenare.

După ce metodă de procesare a celulelor stem a fost finalizată şi totul a fost băgat în baza de date, mama este anunţată de numărul celulelor stem care au fost puse la criogenare, pentru o utilizare viitoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here