Prelevarea sangelui cordonal

0
202

Sângele care se găseşte în cordonul ombilical al nou născutului este împânzit de celule stem. Astfel, persoanele care doresc să îşi recolteze astfel de celule pentru o folosire viitoare a lor, sunt sfatuite de către medicii şi specialiştii care îşi desfăşoară activitatea profesională în acest domeniu, să recurgă la metodă recoltării celulelor stem imediat după naşterea fătului.

De asemenea, prelevarea sângelui cordonal este un procedeu mult mai simplu şi mai sigur pentru mămică şi copilul ei, spre deosebire de recoltarea celulelor stem din măduva osoasă de la persoanele adulte, pe toată perioada vieţii. Astfel, imediat după ce nou născutul a luat contact cu lumea, medicii vor ligaturiza cordonul ombilical, prin această operaţiune separandu-se copilul de cordon. După ce ligaturizarea a avut loc, aceştia vor insera în vena cordonului ombilical un ac ataşat la sacul colector. Acest sac este folosit pentru strângerea sângelui cordonal care se scurge în el prin intermediul gravitaţiei. Este foarte important de ştiut faptul că sacul colector este prevăzut cu un anticoagulant care are sarcina de a preveni coagularea sângelui până în momentul în care acesta este dus la laborator pentru prelevarea analizelor.

Acest proces de recoltare a sângelui care se găseşte în cordonul ombilical nu prezintă nici durere şi nici nu este o operaţiune dusă la bun sfârşit cu greutate de către medici, la fel cum este recoltarea de celule stem din măduva osoasă. Operaţia de prelevare la naştere a sângelui din cordonul ombilical nu durează mai mult de 5 minute, în timp ce cealaltă poate dura şi o ora. În funcţie de banca de celule la care va hotărâţi să apelaţi, unele dintre ele donează clienţilor săi kit-ul de prelevare a sângelui cordonal, respectiv săculeţul de recoltare a sângelui. Astfel, viitoarele mămici pot păstra în siguranţă acest kit până în momentul în care merg la spital, urmând că mai apoi să fie folosit de către medicul sau moaşa care asista la operaţie. Mai trebuie menţionat faptul că medicii şi specialiştii atât de pe teritoriul ţării noastre, cât şi de pe teritoriul altor ţări care îşi desfăşoară activitatea profesională în acest domeniu al studierii celulelor stem recomandă prelevarea sângelui cordonal că fiind cea mai bună şi simplă metodă de recoltare a celulelor. De asemenea, timpul de recoltare a acestora este mult mai mic spre deosebire de operaţia de prelevare a celulelor stem de pe măduva osoasă, operaţie grea şi care durează mai mult timp.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here