Poti salva o viață dacă esti donator de celule stem

0
199

Persoanele care au vârsta cuprinsă între 18 şi 45 de ani pot contribui la salvarea unei vieţi prin intermediul donării celulelor stem. De asemenea, cei care se hotărăsc să ofere o şansă la viaţă şi altor persoane trebuie să aibă o sănătate în general bună, altfel nu poate fi donator.

Primul pas pe care trebuie să îl facă o persoană care se hotărăşte să îşi doneze celulele stem este acela de a merge la doctori pentru a face analizele, medicul văzând dacă pacientul este eligibil pentru donarea celulelor stem. În cazul în care rezultatele la analize nu sunt bune, donatorul nu poate contribui la salvarea unei vieţi. De cealaltă parte însă dacă rezultatele analizelor sunt bune, donatorul se poate mândri că va salva o viaţă donandu-şi celulele stem. Donarea de celule stem se poate face prin intermediul a două modalităţi – metoda de donare a celulelor stem hematopeice prin sângele periferic sau metoda de donare a celulelor stem cu ajutorul măduvei osoase. În general, majoritatea donatorilor aleg să recurgă la prima metodă de donare a celulelor stem prin sângele periferic, această metodă mai denumindu-se în termeni medicali şi afereză. Şi a două metodă este preferată de către unii pacienţi însă din cauza anesteziei generale care se face înainte de operaţia de donare prin intermediul măduvei osoase, majoritatea donatorilor sunt reticenţi atunci când vine vorba despre alegerea acestei operaţii de donare.

Doctorii şi specialiştii care îşi desfăşoară activitatea profesională în domeniul studierii, recoltării şi a transplantului celulelor stem sfătuiesc toate persoanele să îşi doneze celulele stem, astfel încât oricine s-ar îmbolnăvi să poată beneficia de ele, în cazul în care cineva se îmbolnăveşte şi dacă compatibilitatea este bună. Incompatibilitatea celulelor stem este o problema reală la donarea tuturor celulelor stem. De asemenea, trebuie să ştiţi că incompatibilitatea poate apărea mai ales dacă transplantul este făcut unei rude de gradul 1. Compatibilitatea între fraţi este cea mai bună, rata de reuşită a transplanturilor făcute dintre fraţi fiind de 10 – 12 %. Donatorii trebuie să fie sănătoşi pentru a fi eligibili de donare a celulelor stem. Tocmai acesta este şi motivul pentru care majoritatea doctorilor şi specialiştilor care fac operaţii de donare a celulelor stem se ghidează asupra pacienţilor apţi de donare după anumite criterii. Aceste criterii cuprind vârsta pacientului care nu trebuie să fie mai mică de 18 ani şi nici mai mare de 45 de ani, precum şi câteva analize de sânge.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here