Hipoplazia nervului optic

0
318

Celulele stem prezintă atât de multe proprietăţi terapeutice pentru multe boli şi afecţiuni ale organismului încât nici cercetătorii şi medicii care îşi desfăşoară activitatea profesională în acest domeniu nu le-au descoperit pe toate. Bolile oftalmologice sunt o parte majoritară atunci când vine vorba de tratamentele aplicabile cu ajutorul transplantului de celule stem.

Hipoplazia nervului optic este o anomalie congenitală a nervului optic şi se mai cunoaşte şi sub denumirea medicală de ONH. Adesea această afecţiune oftalmologică este confundată cu strabismul, lucru total neadevărat. Hipoplazia nervului optic dacă nu este tratată în starea incipientă, poate aduce pacientul la orbire. Această boală apare cel mai frecvent încă din perioada copilăriei sau chiar de la naştere şi tocmai acesta este şi motivul pentru care medicii le recomandă viitoarelor mame ca imediat după naşterea nou născutului să li se recolteze celulele stem din sângele cordonului ombilical sau chiar ţesutul acestuia, astfel micşorându-se rata de netratare a hipoplaziei nervului optic la cei mici sau apariţia ei pe perioada adolescenţei.

Medicii care tratează această afecţiune oftalmologică au ajuns la concluzia că ea poate fi tratată doar cu ajutorul celulelor stem recoltate imediat după naşterea fătului prin intermediul sângelui din cordonul ombilical sau din ţesutul acestuia. Astfel, persoanelor care se tratează de hipoplazia nervului optic li se vor face implanturi cu celulele stem prelevate din interiorul cordonului ombilical şi perfuzii cu factori de creştere ai nervilor. În cazul în care transplantul cu celule stem a fost un succes, pacienţilor li se vor administra somnifere şi diferite calmante, astfel încât durerea să nu existe iar recuperarea medicală să se facă treptat, atât pe perioada somnului, cât şi în timpul cât pacientul se odihneşte în pat. De altfel, repaosul la pat după un transplant de celule stem indiferent de natura lui este mai mult decât recomandat de către medicii din domeniu.

Medicii şi specialiştii care îşi desfăşoară activitatea medicală în doemniul studierii celulelor stem avertizează încă de la începutul operaţiei de transplant că există riscul ca celulele stem folosite să nu aibă nici un efect asupra organismului şi implicit asupra afecţiunii de hipoplazie a nervului optic. Acest lucru se datorează în mare parte datorită incompatibilităţii care poate apărea în cazul în care celulele stem folosite la transplant nu sunt cele proprii pacientului. De asemenea, incompatibilitatea poate să existe la orice rudă de gradul 1 cu excepţia fraţilor care pot fi compatibili în raport de 10 – 15 %.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here