Donarea celulelor stem

0
228

Celulele stem reprezintă pentru medicii şi specialiştii care îşi desfăşoară activitatea profesională în acest domeniu, o nouă şansă la viaţă pentru persoanele care suferă de anumite boli şi afecţiuni ale organismului ce pot fi tratate şi remediate cu ajutorul acestui tip de celule.

Recoltarea celulelor stem se poate face prin trei modalităţi – imediat după naşterea fătului prin intermediul sângelui care se găseşte în cordonul ombilical, din sângele periferic sau pe toată perioada vieţii de adult din măduva osoasă. Mulţi dintre noi tindem să facem o mare greşeală atunci când asociem măduva osoasă cu măduva spinării, cele două neavând nici o legătură. Donarea celulelor stem se poate face atât din sângele periferic al pacientului, cât şi din măduva osoasă. Înainte că donatorul să se hotărască dacă este bine să doneze sau nu, va apela la sfaturile şi recomandările persoanelor de specialitate din acest domeniu, medicul în cauza explicând donatorului fiecare metodă în parte şi rămânând la latitudinea acestuia asupra cărei metodă de donare se hotărăşte să opteze. De asemenea, trebuie să mai ştiţi şi faptul că donarea celulelor stem ale unui pacient poate să creeze o oarecare problema de incompatibilitate asupra unui alt pacient străin. În general, problema de incompatibilitate este destul de des întâlnită la toate tipurile de celule stem.

Conform ultimelor statistici, cea mai bună compatibilitate a celulelor stem este cea dintre fraţi, rata de reuşită a transplantului de celule stem de acest fel fiind de aproximativ 10 – 12 %. Compatibilitatea între alte rude de gradul 1 poate atinge cu uşurinţă pragul de 0 % şi tocmai acesta este şi motivul pentru care donatorul înainte să îşi aleagă metodă preferată de donare trebuie să facă nişte analize pentru a se estima măcar cu aproximaţie care ar fi compatibilitatea în caz de transplant a celulelor stem dintre cei doi pacienţi. De asemenea, în funcţie de metoda preferată de donare a acestui tip de celule medicii a donatorului în cauza, specialiştii şi doctorii care îşi desfăşoară activitatea medicală în acest domeniu vă vor spune încă de la început riscurile care pot apărea fiecărei metode în parte şi care este cea mai bună metodă de donare a celulelor stem din punct de vedere medical.

Donarea celulelor stem poate avea şanse de reuşită şi de 100 % dacă există compatibilitate frăţească însă în cazul altor rude de gradul 1 sau chiar persoane străine, compatibilitatea pacienţilor poate atinge pragul critic de 0 %.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here