Donarea celulelor stem din sângele periferic

0
291

Sângele periferic abundă de celule stem, toate pline de calităţi şi proprietăţi terapeutice pentru anumite boli şi afecţiuni ale organismului. Celule stem din sângele periferic sunt preferate mai ales atunci când pacienţii sunt adulţi urmează să facă un transplant pentru a remedia o anumită problema medicală.

Donarea celulelor stem hematopoietice din sângele periferic se mai găseşte şi sub denumirea medicală de afereză şi este o metodă de donare recomandată de către majoritatea doctorilor şi specialiştilor care îşi desfăşoară activitatea profesională în domeniul studierii, recoltării şi transplantului de celule stem. În cazul în care donatorul hotărăste că aceasta este cea mai bună opţiune de donare a celulelor sale stem unui alt pacient, atunci medicii îi vor explica pas cu pas ce reprezintă această metodă şi cum se realizează. Astfel, donarea celulelor stem din sângele periferic se face în doi paşi.

Primul pas este cel mai important şi constă în creşterea concentraţiei de celule stem hematopoietice din sângele periferic. Mai trebuie să ştiţi că sângele periferic are o concentraţie bună de celule stem însă nu chiar atât de mare încât să se poată facă un transplant cu ele. Tocmai acesta este şi motivul pentru care medicii le injectează donatorilor pe sub piele timp de minim 4 zile un fel de proteină sintetizată care este denumită în termeni medicali – factori de creştere. Acţiunea acestui factor de creştere seamănă perfect cu proteinele naturale care se găsesc în organismul nostru.

Pasul doi va începe în a două zi după ultima dată la care a fost administrată proteina de creştere. Astfel, pacientului i se va face o analiză simplă pentru a se vedea concentraţia de celule stem pe care o are atunci în sângele periferic şi dacă mai este nevoie de injectare sau nu. În cazul în care concentraţia de celulele stem din sângele periferic a atins pragul maxim, se va monta un cateter pe piciorul donatorului, cu ajutorul căruia pacientul să poată fi cuplat la un aparat de colectare a tuturor celulelor stem necesare pentru transplant. Această colectare a celulelor se va face prin intermediul filtrării. La sfârşit, sângele filtrat va reveni în organismul donatorului pe calea intravenoasă.

Donarea celulor stem din sângele periferic nu este o operaţie dureroasă nici pentru donator şi nici pentru cel care le primeşte. Acesta este şi motivul pentru care operaţia în sine nu necesită anestezia. În plus, donarea acestor celule din sângele periferic nu va dura mai mult de 5 ore.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here