Donarea celulelor stem din măduva osoasă

0
262

Măduva osoasă este greşit asociată de către unii dintre noi cu măduva spinării însă trebuie să ştiţi că ele nu au nici o legătură una cu alta. Donarea celulelor stem din măduva osoasă este o operaţie mai puţin folosită decât afereza, respectiv donarea celulelor stem hematopoietice din sângele periferic. Cu toate acestea, ambele metode au aceleaşi efecte asupra organismului şi doar riscurile fiind diferite.

Doctorii şi specialiştii care îşi desfăşoară activitatea profesională în domeniul medical al studierii, recoltării celulelor stem şi al transplantului acestora nu înţeleg de ce această metodă de donare este deseori ocolită de către donatori, fiind mai mult apreciată metoda aferezei. În plus, aceştia chiar recomandă donarea celulelor stem din măduva osoasă datorită faptului că această operaţie nu necesită nici un fel de tratament înainte de a începe. Cu toate acestea, donarea celulelor stem din măduva osoasă se face doar într-o sala de operaţie unde se găsesc toate instrumentele necesare acestei operaţii iar donatorul trebuie să fie obligatoriu sub influenţa anesteziei generale, operaţia fiind puţin mai dureroasă decât cea de donare a celulelor stem hematopoietice din sângele periferic.

Operaţia de donare a celulelor stem din măduva osoasă începe mai întâi cu anestezia generală a donatorului. Al doilea pas este făcut de medicii care vor încerca să recolteze măduva care se găseşte în osul bazinului. Această operaţiune se poate face doar cu ajutorul unei seringi şi al unui ac. Pe tot parcursul operaţiei medicul în cauză va fi însoţit de o echipa mai mare de asistenţi specializaţi în acest domeniu. De asemenea, ei vor sta la dispoziţia donatorului în caz că acesta va avea nevoie de ceva.

Operaţia de donare a celulelor stem din măduva osoasă nu este o operaţie foarte complicată pentru medici şi nu durează mai mult de 3 – 5 ore. De altfel, donatorul care s-a hotărât să opteze pentru această metodă de donare a celulelor stem, poate pleca acasă la 24 de ore după ce operaţia de donare a luat sfârşit. După ce donatorul a ieşit din spital, medicii şi asistenţii specializaţi care îşi desfăşoară activitatea profesională în acest domeniu şi care au asistat la operaţia de donare a celulelor stem din măduva osoasă, îi vor recomanda donatorului dacă poate să se odihnească timp de minim o săptămâna la pat, pentru refacerea organismului. De asemenea şi pacientul care va primi celulele stem va fi nevoit să se odihnească după operaţia de donare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here