Dintii prezinta celule stem?

0
205

Chiar dacă cele mai cunoscute surse de celule stem din organism sunt sângele din cordonul ombilical, sângele periferic şi măduva osoasă, trebuie să ştiţi că mai există şi alte surse de astfel de celule, dintii fiind una dintre ele.

În ultimul timp din ce în ce mai mulţi medici şi cercetători care îşi desfăşoară activitatea profesională în acest domeniu, prezintă un interes din ce în ce mai mare pentru celulele stem recoltate din dinţi. De asemenea, structura dentară umană a început să fie din ce în ce mai mult studiată în vederea extragerii din ea a celulelor stem, pentru o folosire ulterioară a celui care le recoltează. Astfel, pulpa dentară constituie pentru medicii din domeniu o adevărată sursă de celule stem ce pot fi folosite în medicina tisura, în cea regenerativă sau în medicina organică. Aprofundarea acestui subiect a fost începută în urmă cu mai mult de 10 ani, în scopul de a fi tratate diferite afecţiuni şi boli ale organismului cu ajutorul celulelor stem adulte. Medicii avertizează totuşi pacienţii care hotărăsc să îşi extragă celulele stem din structurile dentare, că acestea care se găsesc aici sunt doar cele de tip mezenchimal. Din acest motiv, persoanele care îşi recoltează celulele stem din structura dentară pot fi vindecate ulterior cu ajutorul terapiilor prin implanturile dentare, ajutând astfel să se refacă anumite componente dentare afectate de boli. De asemenea, cei care au recoltate aceste celule, pot fi tratate mai târziu cu ajutorul inserării unor structuri tisulare vii.

În urma mai multor cercetări făcute din punctul de vedere al bolilor şi afecţiunilor organismului ce pot fi tratate cu ajutorul celulelor stem din structura dentară, medicii au ajuns la concluzia că acestea pot fi folosite şi în tratamentul altor afecţiuni nu neapărat dentare, precum repararea ţesutului osos şi cel cartilaginos, a ţesutului nervos sau repararea articulaţiilor oamenilor. Totuşi, medicii avertizează că doar utilizarea celulelor stem din structurile osoase nu sunt un tratament sigur pentru tratarea funcţiilor acestor ţesuturi, mai fiind nevoie şi de celulele de tip hematopoietic care nu se găsesc în structura dentară umană. Celulele stem de tip hematopoietic se găsesc în măduva osoasă, în sângele periferic sau la naşterea fătului, în sângele din cordonul ombilical. Acesta este şi motivul principal pentru care medicii îşi sfătuiesc pacienţii care îşi recoltează celulele stem să o facă ori din cordonul ombilical ori din măduva spinării, astfel încât în ambele existând cele două tipuri de celule.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here