Diferenta dintre celulele stem adulte si cele embrionare

0
206

Cea mai mare diferenţa dintre celulele stem adulte şi cele embrionare este originea lor. Astfel, celulele stem adulte sunt celulele ajunse deja la maturitate, cele extrase de la pacienţii adulţi prin intermediul măduvei osoase. De cealaltă parte însă, celulele stem embrionare nu sunt ajunse la maturitate,  fiind recoltate imediat după naşterea fătului din sângele cordonului ombilical.

În funcţie de organismul din care celulele stem sunt extrase, bolile şi afecţiunile tratabile cu ele sunt diferite. Celulele stem extrase prin intermediul cordonului ombilical provin din embrionii care au vârstă de maxim şapte zile. Aceşti embrioni pot fi donaţi sau produşi la fertilizarea în vitro. Interesant este faptul că din sângele cordonului ombilical pot fi extrase şi celule stem adulte însă acestea nu au aceleaşi proprietăţi terapeutice pe care le deţin celulele stem embrionare, datorită faptului că ele deja sunt ajunse la maturitate. În ultimul timp din ce în ce mai mulţi medici şi cercetători care îşi desfăşoară activitatea profesională în domeniul studierii celulelor stem au ajuns la concluzia că imediat după naşterea fătului, în organismul mamei rămâne un grup foarte mic de celule nediferenţiate, folosite că rezervă de medici în cazul în care este neapărată nevoie. Cu toate acestea, stocul de celule stem nu are aceleaşi calităţi pe care le au celulele stem embrionare.

O altă diferenţa majoră dintre celulele stem embrionare şi cele adulte este perioada de timp în care acestea pot fi folosite. Astfel, celulele stem embrionare sunt mult mai longevive, datorită proprietăţii lor de a forma mai multe celule de orice tip chiar şi după multe luni sau ani de când au fost extrase din cordonul ombilical. În schimb, celulele stem adulte nu au capacitatea de a forma mai multe celule diferenţiate iar perioada de longevitate a lor este mult mai mică spre deosebire de celulele stem de tip embrionar.

Medicii şi cercetătorii din domeniu îşi sfătuiesc pacienţii ca în cazul în care doresc să îşi recolteze celulele stem să o facă imediat după naştere din sângele cordonului ombilical, acesta fiind împânzit de celule stem embrionare, fiecare dintre ele fiind capabile să creeze alte celule diferenţiate. De asemenea, în cazul în care recoltarea celulelor stem nu a fost făcută la naştere este indicat că această operaţiune să se facă şi mai târziu. Astfel, pacienţilor adulţi li se pot recolta celule stem prin intermediul măduvei osoase, acestea fiind criogenate şi folosite în caz de nevoie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here