De ce sa pastrezi sangele ombilical?

0
205

Sangele ombilical este o sursa excelenta de celule stem. Este folosit in mod regulat in tratarea a peste 80 de boli. Cu alte cuvinte, sangele ombilical salveaza un numar mare de vieti. Este extrem de usor de prelevat imediat dupa nastere: rapid, non-invaziv si fara vreun risc asupra mamei sau copilului. Pana in prezent, in jur de 30.000 de pacienti au fost tratati de diferite boli prin intermediul unui transplant de sange din cordonul ombilical.

Prelevarea celulelor stem la nastere le ofera o anumita siguranta si liniste parintilor care stiu ca in caz de boala pot apela la banca de celule stem la care au apelat. Ofera o compatibilitate perfecta a tipului de tesut cu cel al copilului-donator si o probabilitate puternica de compatibilitate cu membrii familiei. Celulele stem reprezinta cea mai buna alegere pentru copiii proveniti din parinti de origine etnica diferita pentru care este mai dificil sa gaseasca un donator compatibil.

Se recomanda pastrarea sangelui ombilical daca familia are antecedente de boli tratabile pe baza de celule stem prelevate din sangele ombilical.

Parintii trebuie sa examineze optiunile pe care le au la dispozitie, sa aleaga o banca de celule stem, sa cantareasca avantajele si dezavantajele unei astfel de prelevari inca din timpul sarcinii.

Parintii aleg sa pastreze celulele stem prelevate din sangele ombilical al nou-nascutului pentru a se folosi de ele mai tarziu la nevoie. Majoritatea esantioanelor sunt pastrate in banci de celule stem. Parintii aleg sa pastreze sangele din cordonul ombilical al nou-nascutului lor pentru a-l putea folosi in viitor in caz de nevoie. Parintii mai pot alege sa stocheze celulele stem din cordonul ombilical al nou-nascutului in cadrul unei banci publice.

Cati ani poate fi stocat sangele ombilical? Una din cele mai frecvente intrebari puse de parintii care aleg sa stocheze celulele stem este urmatoarea: cat pot fi mentinute aceste celule stem in stare de criogenie astfel incat, la momentul decongelarii sa fie vii?

Teoretic, mai multe decenii daca sunt pastrate in mod corespunzator. Totul depinde de calitatea procedurii de crioprezervare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here