Cum se recolteaza celulele stem?

0
291

Transplantul de celule stem este un procedeu revolutionar din ce in ce mai folosit pentru tratarea multor boli. Iar atunci cand vine vorba despre recoltarea celulelor stem, mai intai trebuie sa se multiplice celulele stem din sange. Dar mai intai, trebuie sa se administteze pacientilor un produs numit C-GSF. Este o substanta care va stimula productia anumitor tipuri de globule albe din maduva osoasa si din sange.

Sub efectul substantei C-GSF, celulele stem vor parasi maduva osoasa pentru a ajunge in sange. Donatorul va primi o injectie subcutanata cu C-GSF timp de patru zile iniainte de prelevarea celulelor stem.

Aceasta substanta este de obicei, destul de bine tolerata. Studiile nu au relevat pana acum niciun efect secundar important sau semnificativ. Unii donatori au acuzat dureri de cap, de oase, de muschi sau au simtit o lejera arsura in locul unde au fost intepati.

Dar simple analgezice pot sa combata aceste efecte secundare minore. Foarte rar se pot observa si unele reactii alergice precum febra, frisoanele, eruptiile cutanate sau inflamatii.

Urmeaza colectarea celulelor stem. Celulele stem care circula in sange sunt recoltate dupa patru sau cinci zile, cu ajutorul unui aparat special, numit separator de celule. Un cateter este amplata in fiecare antebrat iar prin intermediul unuia dintre ele, sangele paraseste corpul donatorului, pentru a ajunge in separatorul de celule care le va extrage. Ceilalti compusi ai sangelui sunt imediat restiuiti donatorului cu ajutorul celuilalt cateter.

In afara de introducerea cateterelor, aceasta procedura este complet indolora. Iar donatorul va pierde un minimum de sange. Procedura care poarta numele de leucofereza, dureaza in general, intre 2 si patru ore. Daca nu este posibil sa se colecteze destule celule stem din prima, se va injecta o noua doza de substanta C-GSF iar leucofereza se va relua a doua zi. Dar in general, se stie daca este nevoie sa se reia procedura, de la prima prelevare.

In multe tari, recoltarea celulelor stem din sange se realizeaza mai des decat recoltarea celulelor din maduva osoasa, deoarece pacientul are o multime de avantaje in acest sens. Fabricarea de sange demareaza in acest caz mult mai repede. Dar si mecanismele imunitare sunt foarte importante pentru intreg organismul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here