Cum se pot recolta celulele stem?

0
214

Recoltarea de celule stem din cordonul ombilical este posibila doar la nastere. In plus, este un moment unic pe care parintii nu ar trebui sa il rateze. Sangele din cordonul ombilical recoltat dupa nasterea bebelusului reprezinta o sursa extrem de bogata de celule stem.

Sangele ombilical din care se extrag celulele stem se poate recolta imediat dupa nastere, un volum sanguin variabil ramanand pe traiectul cordonului ombilcal pana la placenta dar si in interiorul acesteia, bogat vascularizate. Sangele, bogat in celule stem se arunca de obicei dupa nastere impreuna cu placenta si cu cordonul ombilical.

Imediat dupa nastere, personalul medical recolteaza sangele din cordonul ombilical folosindu-se de un set special de recoltare, special creat pentru acest lucru. Colectarea propriu-zisa este o procedura simpla si relativ scurta, oferind o deplina siguranta pentru sanatatea nou-nascutului si a mamei. Sangele prezent in cordonul ombilical reprezinta singura sursa din care celulele stem pot fi recoltate printr-o metoda non-invaziva.

Sangele recoltat se va transporta ulterior la un laborator pentru analiza in vederea stabilirii validarii pentru stocare. In cazul in care analizele sangelui sunt pozitive, corespunzatoare, se poate efectua procedura de colectare a celulelor stem. Probele obtinute urmeaza sa fie inregistrate si supus unui proces de criogenizare. Stocarea celulelor stem se va face la o temperatura de -196 de grade Celius, in vapori de azot lichid.

Celulele stem, obtinute fara vreum risc asupra nou-nascutului si a mamei, fara probleme si disponibile la cerere pentru eventuale tratamente medicale se pot pastra pe un termen nelimitat.

Majoritatea companiilor care se ocupa de recoltarea de celule stem dispun de propriile banci de sange. Astfel, aceste companii impun o taxa anuala de depozitare a celulelor (impreuna cu cea initiala, de recoltare la nastere). Deoarece la noi in tara aceasta procedura nu este una de rutina in maternitati parintii trebuie sa se intereseze din timp de implicatiile acesteia.

Daca este necesar un transplant de celule se va apela la banca la care sunt depozitate. Acestea pot combate un numar mare de infectii, sunt capabile sa transporte oxigenul in tot corpul si sa contribuie la coagularea sangelui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here