Cum se desfasoara un transplant de celule stem?

0
255

Inainte de transplantul propriu-zis al celulelor stem, celulele inca maligne existente trebuie sa fie eliminate cat mai curand cu putinta. De altfel, sistemul imunitar al pacientului trebuie sa fie sanatos, apt, astfel incat sa nu fie in masura sa respinga celulele stem transplantate. Aceasta terapie preparatorie poarta numele de conditionare si consta in chimioterapie asociata sau nu unei radioterapii.

Conditionarea poate fi fie mieloablativa fie de intensitate redusa. Prin mieloablativa se intelege o chimioterapie deosebit de puternica (urmata eventual de o iradiere completa a organismului) care distruge complet maduva spinarii. Intensitate redusa inseamna ca terapie prepatatorie este mai putin puternica si nu implica supresiunea totala a  maduvei osoase. Acest ultim tip de conditionare este cel mai adesea aplicata la pacientii mai in varsta in cazul anumitor boli.

Prelevarea celulelor stem din sange. Trei metode permit prelevarea celulelor stem din sange: celulele stem periferice, donarea maduvei osoase si donarea sangelui cordonal.

Transplantul de celule stem din sange. Celulele stem din sange sunt perfuzate pacientului pe cale intravenoasa, ca in cazul unei transfuzii sanguine. Receptorii gazda ghideaza celulele stem ale sangelui spre maduva osoasa unde urmeaza sa se multiplice si sa formeze, dupa doua-patru saptamani, noi globule rosii si albe si noi plachete sanguine. Vindecarea (sau ameliorarea) depinde de mai multi factori dar si de faptul ca toate celulele bolnave sunt elimiate pentru a permite cresterea unor celule noi.

 

Risucuri si complicatii. Transplantul de celule stem periferice este un tratament intens, putand aparea unele complicatii. Infectiile figureaza printre cele mai frecvente complicatii, in primul an dupa transplant. Asteptand ca sistemul imunitar sa fie in mod integral restabilit, beneficiarul este extrem de sensibil la infectii. De aceea pacientii sunt plasati in camere de izolare pentru o perioada determinata ceea ce permite reduceraea riscurilor de infectie in timpul spitalizarii.

Maladia grefonului este  complicatie frecventa in cazul transplantul celulelor stem straine (alogene) si se traduce prin respingerea celulelor pacientului. Aceasta reactie imunitara poate aparea in primele luni de la transplant dar mai tarziu mai poate provoca leziuni lejere sau mai importante (piele, mucoasa, organe interne).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here