Cum pot fi de folos celulele stem in cazul unor leziuni ale maduvei spinarii?

0
194

Maduva spinarii este cea care transmite informatiile dintre creier si restul corpului. Leziunile maduvei spinarii care afecteaza numai putin de 333 000 de persoane in Europa pot duce la paralizie si nu beneficiaza momentan de niciun tratament eficient. Cum pot fi de folos celulele stem in cazul unor leziuni ale maduvei spinarii?

Traumatismele medulare sunt complexe deoarece provoaca pagube variate in diferitele tipuri de celule. In primele saptamani dupa accident, mediul maduvei spinarii trece printr-o serie de modificari importante (migrarea celulelor imunitare, eliberarea unor substante toxice, formarea unei cicatrici). O combinatie de terapii administrate la momentul potrivit este necesara.

Studii efectuate pe animale au demonstrat faptul ca o grefa de celule stem sau de celule derivate din celulele stem pot contribui la repararea maduvei spinarii. Astfel:

  • inlocuind celulele nervoase distruse de rana ;
  • generand noi celule de sustinere care regenereaza mielina si stimuleaza regenerarea axonilor deteriorati ;
  • protejand impotriva unor deteriorari suplimentare ale celulelor situate la nivelul leziunii datorita eliberarii unor substante protectoare precum factorii de crestere si absorbtia toxinelor precum radicalii liberi in momentul in care grefa este pusa la scurt timp de la ranire;
  • impiedicand propagarea leziunilor prin suprimarea actiunii distrugatoare a inflamatiei care ar putea surveni imediat dupa ranire;

Mai multe tipuri de celule printre care celulele stem provenite din diferite surse precum tesutul cerebral, cavitatea nazala, pulpa dentara si celulele stem embrionare au fost testate in cadrul mai multor studii in privinta leziunilor maduvei spinarii.

Celulele stem mezenchimale sunt de un real ajutor in tratarea leziunilor maduvei spinarii. Acestea reprezinta celule stem pluripotente ce pot fi izolate de maduva osoasa sau de alte tsuturi. Numeroase studii au scos la iveala faptul ca aceste celule sunt extrem de benefice in cazul unor leziuni ale maduvei spinarii. Celulele stem mezenchimale actioneaza prin mecanisme asemanatoare mecanismelor de producere a neutrofinelor mononucleare in cordonul ombilical. Ofera un mediu ospitalier pentru cresterea si regenerarea axonilor. Acestea se pot izola din cordonul ombilical dovedind efecte benefice asupra unor animale ce au suferit leziuni la nivelul maduvei spinarii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here