Criteriile de eligibilitate a donatorilor

0
234

Nu oricine poate să fie donator de celule stem. Astfel, imediat ce o persoană se hotărăşte să facă acest pas, medicul care se ocupă cu donarea de celule stem va trebui să îi facă posibilului donator câteva analize şi de asemenea să se ghideze după anumite criterii, pentru a vedea dacă acesta este eligibil pentru a-şi putea dona celulele.

Criteriile de eligibilitate a donatorilor sunt aceleaşi, indiferent dacă pacientul hotărăşte să îşi doneze celulele stem prin intermediul măduvei oasoase sau dacă preferă să facă acest lucru prin sângele periferic. Astfel, criteriile de eligibilitate a donatorilor de celule stem sunt mai multe însă cel mai important este vârsta acestora care nu poate fi mai mică de 18 ani şi în nici un caz să nu depăşească 45 de ani. Celulele stem ale persoanelor care depăşesc vârstă de 45 de ani nu mai au aceleaşi calităţi terapeutice asupra bolilor şi afecţiunilor organismului şi în plus nici pacientul nu poate suporta anestezia generală, existând riscul de şoc anestezic.

Un alt criteriu de eligibilitate a donatorilor este sănătatea. Astfel, pacientul care îşi donează celulele stem nu numai că trebuie să fie perfect sănătos ci şi să nu fi avut anumite boli în trecutul sau. Principalele boli pentru care medicii şi specialiştii care îşi desfăşoară activitatea profesională în acest domeniu, fac analize înainte de donarea celulelor stem sunt – cancerul, toate bolile cardio – vasculare, boli respiratorii, boli renale şi pulmonare severe, boli infecţioase şi alergii severe, boli neurochirurgicale şi boli autoimune severe. De asemenea, în funcţie de metodă de donare a celulelor stem, dacă această operaţie se face prin intermediul măduvei osoase sau se recurge la metoda de recoltare a celulelor stem hematopoietice, există mai multe boli care nu pot fi existente în starea donatorului, atât în trecut, cât nici în prezentul său.

Doctorii şi specialiştii care îşi desfăşoară activitatea medicală în domeniul studierii, recoltării şi a transplantului celulelor stem de orice tip au căzut de acord şi asupra faptului că metoda de recoltare a celulelor stem este un factor important de eligibilitate a donatorilor. Tocmai acesta este şi motivul pentru care unii medici care fac operaţiile de donare a celulelor stem aleg să le facă pacienţilor săi care se pregătesc de donare, mai multe tipuri de analize pentru boli şi afecţiuni ale organismului diferite. Astfel, în cazul în care un pacient are o anumită boală, acesta nu are voie să îşi doneze celulele stem pentru a nu îmbolnăvi şi altă persoană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here