Criogenarea celulelor stem

0
220

Criogenarea celulelor stem recoltate atât la naşterea fătului din sângele cordonului ombilical, cât şi de la adulţi din măduva osoasă, este cea mai importantă operaţiune de stocare a celulelor. Astfel, pentru ca celulele stem recoltate de la pacient să poată fi păstrate un timp mai îndelungat, cu scopul de a fi folosite în viitor în cazurile de îmbolnăvire a pacientului este absolut necesar că ele să fie îngheţate.

Îngheţarea celulelor stem mai poartă denumirea şi de criogenare. În cazul în care criogenarea celulelor stem de orice fel nu ar fi posibilă iar pacienţii ar avea imediat nevoie de un transplant, acestea nu s-ar păstra un timp îndelungat şi astfel pacientul nu ar mai putea fi tratat. Acesta este şi motivul pentru care medicii şi specialiştii care îşi desfăşoară activitatea profesională în acest domeniu al cercetării celulelor stem, recomandă pacienţilor care apelează la această metodă să apeleze la serviciile oferite de băncile de celule stem, atât de pe teritoriul ţării noastre, cât şi de pe teritoriul altor ţări din întreagă lume. Astfel, băncile de celule stem se vor ocupa cu depozitarea privată a acestora şi implicit cu criogenarea lor pentru o utilizare viitoare. De asemenea, această depozitare privată rezolva şi problema compatibilităţii ţesuturilor din organism, precum şi pe cea legată de disponibilitatea grefei în cel mai rapid timp posibil. Depozitarea privată a celulelor stem prezintă şi avantajul că doar familia sau membrii ei pot hotărî printr-o semnătură dacă ele pot fi utilizate şi de către alte persoane.

Fără metodă de criogenare a celulor stem recoltate de la pacient, acestea nu vor mai putea ţine un timp îndelungat iar treptat calităţile lor terapuetice ar scădea dramatic. De asemenea, procesul de criogenare are şi avantajul că atunci când medicul solicită grefă pentru transplant, celulele stem criogenate sunt la fel de proaspete ca în momentul în care au fost recoltate. Acest lucru este valabil mai ales în cazul în care viitoarea mămică doreşte să i se recolteze celulele stem din sângele care se găseşte în cordonul ombilical al nou născutului. Criogenarea acestor tip de celule stem este metoda ideală pentru ca histocompatibilitatea grefei cu copilul să fie în procentaj de 100 %. De asemenea, trebuie să mai ştiţi că procesul de criogenare al celulelor stem din cordonul ombilical creşte cu 5 % posibilitatea compatibilităţii pentru fiecare alt copil al mamei care a apelat la această metodă de recoltare a celulelor stem.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here