Clasificarea celulelor stem

Recoltarea celulelor stem este considerată de către specialiştii care îşi desfăşoară activitatea profesională în domeniul cercetării medicale, drept cea mai bună metodă de tratare a celor mai rele boli ale organismului, precum afecţiuni ale sistemului imunitar, boli hematologice, diabet, Alzheimer sau boală Parkinson. De asemenea, aceştia recomandă persoanelor care doresc să îşi recolteze celulele stem, să o facă prin intermediul cordonului ombilical, această fiind cea mai simplă şi mai eficientă metodă. Celulele stem pot fi clasificate în trei mari categorii, în funcţie de plasticitatea pe care o au şi de capacitatea de dezvoltare. Astfel, celula suşă poate fi clasificată în celulă unipotentă, celulă pluripotentă şi totipotenta.

Celula totipotenta este cea mai versatilă, ea fiind utilizată pentru tratarea celor mai multor boli. Capacitatea acestui tip de celulă este aceea că poate genera toate tipurile de ţesut şi toate celulele care dau naştere la embrion. Celulele totipotente sunt considerate a fi blastocitele şi zigotul care reiese în urmă fertilizării.

Celulele pluripotente nu au capacitatea de dezvoltarea a întregului organism însă se aseamănă destul de tare cu celulele totipotente şi acestea dând naştere mai multor tipuri de ţesuturi.

Celulele unipotente dau naştere unui singur tip de ţesut, cum reiese şi din denumirea pe care o au.

Din punctul de vedere al clasificării celulelor stem, acestea mai pot fi organizate în două mari categorii: celule stem embrionare şi celule stem adulte.

Celulele stem embrionare sunt obţinute chiar din ţesutul embrionar, ele având capacitatea de a da naştere oricărui alt tip de ţesut sau de celulă. Din acest motiv celulele stem embrionare mai poartă şi denumirea de celule pluripotentiale. Utilizarea acestor tip de celule de către medici este limitată, datorită motivelor etice.

Celulele stem adulte sunt mai puţin utilizate de către medici datorită faptului că acest tip de celule au capacitatea de a genera doar celulele caracteristice ţesuturilor din care provin. Chiar şi aşa, specialiştii din domeniu recomandă persoanelor care apelează la recoltarea celulelor stem să utilizeze acest tip de celule deoarece celulele provenite din măduva osoasă sau cele extrase din sângele cordonului ombilical, deţin o capacitate de diferenţiere mult mai mare şi mai eficientă decât celulele stem recoltate din alte ţesuturi.

În ultimul timp din ce în ce mai mulţi cercetători medicali au început să studieze capacitatea de regenerare a celulelor stem şi numărul bolilor şi afecţiunilor care pot fi tratate prin recoltarea lor. Astfel, toţi cercetătorii au ajuns la concluzia că celulele stem sunt responsabile cu rezistenţa unor anumite tipuri de cancer.