Cine beneficiaza de cantitatea de sange recoltat

0
229

Atunci când o persoană hotărăşte să apeleze la recoltarea de celule stem pentru folosirea lor ulterioară la tratarea anumitor boli şi afecţiuni, mai întâi de toate trebuie să se hotărască de unde vor fi acestea extrase. Astfel, celulele stem pot fi recoltate atât la naşterea fătului din sângele care se găseşte în cordonul ombilical, cât şi de la adulţi din măduva osoasă.

Grefa de sânge extrasă din placentă va fi procesată şi depozitată în recipiente special confecţionate pentru a rezista la temperaturi mari. Aceasta poate fi utilizată atât pentru transportul autolog, cât şi pentru cel alogen. Pentru cine nu ştie, transplantul autolog este cel în care celulele stem sunt utilizate de către copilul la a cărui naştere a fost preluat sângele din cordonul ombilical iar transplantul alogen este acela atunci când copilul de la care a fost preluat sângele din cordonul ombilical nu are nevoie de el şi este utilizat de către alţi membri ai familiei care sunt compatibili imunologic cu acesta. De asemenea, în cazul transplantului alogen este important ca pacienţii să ştie că cea mai mare compatibilitate este cea dintre fraţi, rata acesteia fiind de 25 %. Rată compatibilităţii la transplantul celulelor stem între alte rude de gradul întâi este mult mai mică spre deosebire de cea dintre fraţi.

Din punctul de vedere al celor mai bune metode de recoltare a celulelor stem, medicii şi specialiştii care îşi desfăşoară activitatea profesională în acest domeniu al studierii lor recomandă pacienţilor ca mijlocul de recoltare cel mai bun, metoda de extragere a celulelor stem din sângele cordonului ombilical. Această recoltare este considerată cea mai bună deoarece celulele stem extrase de aici sunt de două tipuri şi pot trata mai multe boli şi afecţiuni grave ale organismului uman. Printre cele mai comune boli care pot fi tratate cu celulele stem extrase din sângele cordonului ombilical menţionăm regenerarea ţesutului hepatic, a sistemului cardiac, regenerarea ţesutului osos şi a celui cartilaginos, repararea ţesutului pancreatic şi alte afecţiuni precum diabetul zaharat, fracturi osoase grave, arsuri, scleroză multiplă sau accidente vasculare. De asemenea, conform ultimelor cercetări făcute în domeniul transplantului de celule stem, a reieşit că transplanturile cu rata cea mai crescută de reuşită sunt cele în care sunt folosite ambele tipuri de celule stem atât acelea de tip hematopoietic, cât şi cele de tip mezenchimal. Acest lucru se întâmplă mai ales datorită faptului că la un loc cele două tipuri de celule stem diminuează posibilele complicaţii imunologice ce pot apărea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here