Cercetari pe celulele stem adulte

0
200

În general, medicii şi cercetătorii care îşi desfăşoară activitatea profesională în domeniul studierii celulelor stem, cercetează în permanență noi metode de tratare a bolilor şi afecţiunilor organismului uman cu ajutorul celulelor stem, atât embrionare cât şi adulte.

Celulele stem embrionare sunt extrase imediat după naşterea copilului din sângele care se găseşte în cordonul ombilical. Celulele stem adulte pot fi extrase şi ele din cordonul ombilical însă în general acestea se recoltează de adulţi prin intermediul măduvei osoase. Celulele stem adulte sunt nediferenţiate şi se găsesc de obicei printre celelalte celule cu funcţii specializate ori în ţesuturi sau organe, având proprietatea de a se autoregenera în cele mai importante celule necesare funcţionarii corecte a organismului. Marea calitate a celulelor stem adulte este aceea că ele s-au descoperit de către cercetători în multe ţesuturi şi organe însă nu toate se găsesc în formă activă. Celulele stem adulte au capacitatea de a rămâne inactive luni şi chiar ani de zile iar după activare ele se pot divide sub influenţa directă a rănilor tisulare. Cele mai importante organe care abundă de astfel de celule stem adulte sunt creierul, ficatul sau pielea.

Este important de reţinut că bolile şi afecţiunile tratabile cu ajutorul celulelor stem sunt diferite, în funcţie de fiecare pacient în parte şi de tipul celulelor stem extrase din organism. Astfel, între celulele stem adulte şi cele embrionare există o mare diferenţa, fiecare dintre acestea prezentând anumite avantaje şi dezavantaje atunci când vine vorba de tratarea bolilor cu ajutrul lor. De asemenea, mai este important că pacienţii să ştie că există riscul că primitorul şi donatorul să nu fie compatibili, în cazul în care se folosesc celulele stem recoltate şi la alţi membri ai familiei. Medicii şi specialiştii în recoltarea celulelor stem atenţionează pacienţii care recurg la această metodă că există riscul că nici fraţii între ei să nu fie compatibili unii cu alţii. În general, această metodă de tratare a bolilor şi afecţiunilor organismului cu ajutorul celulelor stem este indicat să se facă doar persoanei căruia i s-au extras, existând şanse minime că acestea să aibă calităţi terapeutice pentru alţi membri ai familiei.

Cercetările pe celulele stem adulte nu se prea fac nici în ziua de astăzi mai ales datorită faptului că aceste celule sunt deja ajunse la gradul de maturitate şi nu pot genera decât anumite tipuri celulare. În schimb, autoregenerarea lor se face în număr limitat.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here