Celulele stem, un ajutor de pret pentru medicina viitorului

0
314

Veritabile pepite de aur pentru medicina si pentru profesionistii din domeniul stiintific, celulele stem ar putea sa vindece intr-o buna zi boli ce azi sunt incurabile.

Dar ce sunt oare celulele stem? Celulele stem sunt cele care promit rezultate foarte avansate si foarte promitatoare in domeniul medicinei. Sunt celulele mama, pe baza carora celelalte celule sanguine se pot dezvolta. Sunt celulele capabile sa se reinnoiasca si sa dea nastere la mai multe tipuri de celule. O capacitate care sta si la baza terapiei celulare. Care este scopul? Sa se utilizeze aceste celule stem pentru a se repara tesuturile si organele deteriorate din cadrul organismului.

Atunci cand vine vorba despre un organism adult, exista mai multe tipuri de celule stem: ficat, piele, muschi, sange… este vorba despre celulele stem adulte. Sunt cele care participa la reinnoirea organismului atunci cand este nevoie. In maduva osoasa, atunci cand se multiplica, celulele stem adulte sunt cele care dau nastere altor celule si care se vor diferentia in globule albe sau celule sanguine.

La embrioni, exista alte tipuri de celule stem. Au o capacitate de diferentiere nelimitata si pot deveni atat celule ale creierului sau ale plamanilor, cat si ale ficatului. Sunt cele mai usor de prelevat si capabile sa se prolifereze la infinit. Prelevarea lor insa mai ridica inca unele probleme etice.

Celulele stem sunt cele care ofera sanse reale, perspective si o speranta de a invinge boli care azi sunt inca incurabile. Folosirea lor in scop terapeutic permite regenerarea tesuturilor, crearea de tesuturi noi sau chiar si de organe noi. Se pot folosi astfel pentru a inlocui celulele distruse sau pentru a atenua carentele functionale celulare in cazul maladiei Parkinson, de exemplu.

Sunt cel mai adesea calificate drept Sfantul Graal al medicinei deoarece promit o evolutie importanta in domeniul medicinei. In plus, celulele stem sunt cele care ne pot ajuta sa intelegem cum se pot dezvolta organisme foarte complexe, pornindu-se doar de la un ovul fecundat. Sunt o sursa inepuizabila de tesuturi si celule mai ales atunci cand pacientii sufera din cauza maladiilor Parkinson, de accidente vasculare cerebrale, boli cardiace sau diabet. Se pare ca ar putea sa fie folosite chiar si pentru a se studia cu ajutorul lor anumite boli.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here