Celulele stem si tratarea distrofiei musculare

0
267

Distrofiile musculare fac parte din categoria unor boli ereditare care se caracterizeaza prin slabire progresiva si “topirea muschilor“. Cea mai raspandita distrofie este miopatia Duchenne. Dar exista si alte tipuri de distrofii precum distrofia musculara Becker, miopatia scapulo-humerala Erb, distrofia musculara congenitala, distrofia miotonica si multe altele.

Miopatia Duchenne este o boala erditara, aflata in stransa legatura cu cromozonul X, care se poate dezvolta din cauza unei mutatii a genei distrofinei. O boala care se caracterizeaza sau care se manifesta printr-un deficit in aceasta proteina. Distrofina apartine marii categorii a proteinelor din sarcolema si glycoproteine. Deficitul de distrofina insa duce la o degenersecenta a celuelor, a micocotelor in general, dar si a celulelor musculare care sunt responsabile cu activarea muschilor si a contractarii lor.

Acest deficit duce si la o imobilizare a sarcolemei, care la randul sau se traduce printr-o ruptura a membranelor si care declanseaza o serie de procese care duc la necroza fibrelor musculare.

Tipurile de distrofie variaza in functie de localizare si de felul in care sunt afectati muschii, de viteza de evolutie a bolii, de varsta la care apar primele simptome.. astfel ca genele miopatiei Duchenne care sunt in legatura cu cromozomii X se exprima doar la baieti si dar sunt purtate si transmise de catre femei. Ca o regula generala, baietii care sufera din cauza acestei boli ajung in scaun cu rotile inainte de a ajunge la varta de 12 ani si nu mai ajung sa apuce varsta adolescentei.

Nu exista deci remediu pentru distrofia musculara. Dar o terapie si un tratament cu medicamente poate sa ii incetineasca progresul. Dar tratamentul pe baza de celule stem fetale este un aliat de pret in lupta cu aceasta boala. Va incetini procesul de distrugere al muschilor dar si regresia, care sunt principalele simptome ale bolii.

Grefele de celule stem poate incetini considerabil sau poate stopa complet aceasta boala. Si asta indiferent de stadiul bolii. Dupa grefe, pacientii isi vor regasi forta musculara, vor repara sau se vor ameliora reflexele profunde, dar se va reactiva in acelasi timp si o mai buna functionare a organelor interne.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here