Celulele stem si Maladia Parkinson

0
195

Maladia Parkinson este o boala degenerativa a sistemului nervos central care se caracterizeaza in special, prin diverse tulburari neurologice care sunt in stransa legatura cu motricitatea, echilibrul, cu functiile psiho-emotionale, deficienta cognitiva si tulburarile de comportament.

Maladia Parkinson este o maladie progresiva. In general, starea pacientilor afectati de aceasta boala, tinde sa se agraveze odata cu timpul. Iar incidenta sa nu tine cont de varsta, de sex, de rasa, de tara de provenienta sau de statut social.

Simptomele maladiei Parkinson sunt rezultatul unei degenerescente a neuronilor dopaminergici, adica acei neuroni din cereir care produc si acumuleaza dopamina. Dopamina este un hormon si un neurotransmitator, adica o substanta chimica ce are drept rol principal transmiterea de semanale electrice. Un deficit de dopamina va afecta cu alte cuvinte transmiterea de influxuri nervoase, care stau cel mai adesea la baza simptomelor caracteristice ale bolii. Adica un temur al mainilor si al picioarelor, al maxilarului si al muschilor faciali, o rigiditate a muschilor, dificultati in miscare si in mentinerea echilbrului…iar pacientii afectati de aceasta boala devin apatici.

In general, din cauza progresului sau lent, maladia Parkinson poate sa fie destul de greu de diagnosticat la inceput. De obicei, pacientii se plang de o rigiditate musculara, de o suplete mai putin buna a articulatiilor si difcultati de miscare sau coordonare. Iar in functie de felul in care avanseaza boala, calitatea vietii pacientilor se poate deteriora.

Celulele stem sunt insa de mare ajutor atunci cand vine vorba despre tratarea acestei maladii. Tratamentul poate sa tina sub control boala in diferite stadii ale acesteia si sa amelioreze calitatea vietii pacientilor.

In stadiul I si III, administrarea de celule stem fetale este eficienta in 85% din cazuri, cand se prezinta semen precum rigiditatea lejera sau moderata si probeleme cu tremuratul sau echilibrul.

In stadiul IV al maladiei cu o rigiditate severa, dar pacientul inca se poate deplasa sau sa stea in picioare, celulele stem injectate sunt eficiente in 65%-70% din cazuri. In stadiul V, cad pacientii se deplaseaza deja in carucior cu rotile, se va ameliora calitatea vietii acestora si se va facilita ingrijirea acestuia prin diminuarea spasticitatii si a tremuratului. Se va ameliora si calitatea somnului sau functionarea organelor vitale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here