Celulele stem si diabetul

0
306

Stiai ca o combinatie perfecta intre celulele stem si o terapie medicamentoasa ar putea sa trateze cu succes diabetul de tip 2? Dar si pe cel de tip 1?

Diabetul de tip 2, mai dificil de tratat decat cel de tip 1, de care sufera 90% din populatie, apare mai ales din cauza kilogramelor in plus sau din cauza unor dezechilobre hormonale. Dar de diabet, de tip 2 nu sufera la fel de multe persoane.  Acesta apare mai ales atunci cand sistemul imunitar ataca celuele care prodic insulina prezente in pancreas. Insulina, fiind hormonul care ajuta corpul sa regleze nivelul de zahar din sange.

Si chiar daca persoanele care sufera din cauza diabetului nu isi pierd decat o parte din celulele productoare, principala lor problema este altundeva. Celulele lor au devenit rezistente la insulina. Si chiar daca insulina este prezenta in corp, aceasta nu mai este suficienta pentru a mentine nivelul de zahar din sange sub control. Si sa adaugi pur si simplu celule celulelor  care lipsesc, producatoare de insulina nu este de ajuns din pacate. Nu se va rezolva astfel problema.

Cu ajutorul celulelor stem, se spera ca acestea pot sa fie in masura sa amelioreze sistemul imunitar, astfel incat ca acesta sa nu mai atace celulele  care produc insulina. Sau cel putin ca acestea sa poate incetini progresul bolii.

Iar cercetatorii au ajuns la stadiul in care au reusit sa puna pe picioare un tratament care permite inlocuirea tratamentului cu insulina, cu unul pe baza de terapie celulara, adica pe celule stem.

Se pare ca se poate ameliora metabolismul glucidic si sensibilitatea la insulina cu ajutorul unui transplant de celule beta. Celulele beta sunt faimoasele celule din pancreas care au drept functie principala secretarea de insulina. La pacientii care sufera de diabet, acestea nu mai sunt capabile sa isi duca la bun sfarsit sarcinile.

Deci se pare ca datorita celulelor stem se vor putea realiza intr-o zi grefe de celule pancreatice la pacientii care sufera din cauza diabetului de tip 2. Grefele sunt cele care vor reconstrui sistemul imunitar cu noi celule care nu au capacitati auto-distructive si vor regenra in acelasi timp celulele destinate sa fabrice insulina.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here