Celulele stem si bolile cardiovasculare

0
264

Terapia cu celule stem in cardiologie reprezinta o tema de actualitate. Aceasta terapie acopera un spectru larg de aspecte si concepte, incepand cu fractia de ejectie a ventriculului stang, a carei valoare va creste dupa terapia celulara pana la o forma dramatica de ateroscleroza avand o evolutie rapida.

De cateva decenii incoace istoria medicinei contemporane ne arata, sub diferite forme, ca orice forma de tratament nou, pe o curba temporala si pe masura acumularii evidentelor stintifice medicale genereaza intai si intai entuziasm, entuziasm care lasa locul, incetul cu incetul scepticismului. Comunitatea stiintifica a reusit sa accepte faptul ca inima reprezinta un organ diferentiat terminal care nu este din pacate capabil sa se regenereze.

Numeroasele studii efectuate pe recipienti au scos in evidenta potentialul regenerativ al inimii umane. Primul astfel de studiu a reusit sa demonstreze faptul ca inima umana nu reprezinta un viscer post-mitotic. Numeroase sunt studiile care au confirmat faptul ca, celulele maduvei osoase, injectate la nivelul miocardului, la nivel local cu alte cuvinte sau mobilizate in maduva osoasa cu ajutorul citokinelor sunt capabile sa regenereze un miocard infarctizat dar si sa amelioreze functia cardiaca.

Actualmente, accentul se pune mai mult pe capacitatea de atenuare a remodelarii cardiace. Primul trial uman in cadrul terapiei cu celule stem in cazul bolilor cardiovasculare s-a realizat in urma cu mai multi ani. De atunci si pana acum s-au raportat peste 10 studii cu privire la efectele clinice precoce si tardive ale terapiei celulare in cazul unui infarct miocardic acut. In ceea ce priveste terapia cu celule stem in cazul unei insuficiente cardiace ischemice in ultimul stadiu, aceasta reprezinta o terapie strategica cu cateter ce are drept scop principal viabilitatea miocardului.

 

Celulele mononucleara prelevate din maduva osoasa autologa au un potential enorm, pot ajuta milioane de pacienti care sufera de insuficienta cardiaca ischemica in stadiu final. Terapia cu celule stem reprezinta un model pentru cercetarea translationala.

Mecanismele de actionare ale celulelor stem mezenchimale care asigura succesul terapiei celulare in sensul repararii si regenerarii miocardice sunt :

  • diferentierea celulelor administrate ;
  • eliberarea din celulele administrate a factorilor de semnalizare aparacrina;
  • fuziunea celulelor administrate cu constituentii existenti ai inimii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here