Celulele stem pluripotente induse

0
318

Printre cele mai noi descoperiri făcute de către cercetătorii şi doctorii care îşi desfăşoară activitatea profesională în domeniul celulelor stem sunt şi celulele stem pluripotente induse. Acestea au fost descoperite din greşeală şi astăzi sunt din ce în ce mai aprofundate datorită sutelor de proprietăţi pe care le deţin.

Celulele stem pluripotente induse sunt destul de asemănătoare cu celelalte tipuri de celule stem însă prezintă şi alte câteva calităţi prin care se pot diferenţia foartea uşor. Astfel, aceste tipuri de celule se mai găsesc şi sub denumirea medicală de IPS. Medicii recomandă pacienţilor să aibă în vedere şi aceste celule mai ales datorită faptului că ele sunt extrem de apropiate din punctul de vedere al proprietăţilor pe care le au cu celulele stem embrionare, singura diferenţă dintre ele fiind aceea că celulele stem pluripotente induse nu se trag din acelaşi embrion. Medicii sunt extrem de încântaţi din acest punct de vedere şi sunt de părere că celulele stem pluripotente induse sunt revoluţionare şi în acelaşi timp sunt un subiect care merită tratat cu seriozitate atât în prezent, cât şi în viitor.

Aceste tipuri de celule stem se realizează de către specialiştii din laboratoarele băncilor stem din celulele proprii ale unui pacient, indiferent că el este adult sau copil. Acest lucru este extrem de important mai ales datorită riscului de imunitate care în acest caz atinge pragul de 0 %, celulele stem pluripotente induse putând fi înapoiate cu uşurinţă pacientului fără a exista riscul de respingere a lor. Problema imunităţii dar şi cea a incompatibilităţii este importantă din punctul de vedere al tuturor tipurilor de celule stem. Acesta este şi motivul pentru care doctorii care îşi desfăşoară activitatea profesională în acest domeniu medical le recomandă viitorilor părinţi şi mai ales mamelor care urmează să facă un copil, să nu uite să îşi recolteze celulele stem imediat după naşterea fătului pin intermediul sângelui care se găseşte în cordonul ombilical. De asemenea, mulţi dintre medici le recomandă mămicilor să îşi depoziteze la o banca de celule stem întreg ţesutul ombilical, asigurându-se astfel că cei mici vor avea un viitor sănătos şi fără probleme medicale de nici un fel.

Celulele stem pluripotente induse sunt alegerea ideală pe viitor pentru pacienţii cărora li s-au extras celulele stem imediat după naşterea lor sau pe tot parcursul vieţii lor ca şi adult prin intermediul măduvei spinării, mai ales datorită faptului că între ele şi celulele stem embrionare nu există nici o diferenţă.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here