Celulele stem pentru tratarea bolii SLA

0
223

Scleroza laterala amfiotrica, SLA, adica boala progresiva a neuronului motor, este o boala evolutiva, care se manifesta prin slabire si printr-o atrofiere progresiva a muschilor, care dureaza intre doi si cinci ani. Dar o boala care duce inevitabil si la decesul bolnavului.

Tabelul clinic se poate caracteriza prin lezarea muschilor motori centrali si periferici  care sunt la originea sindromului bulbar si al atrofiei musculare respiratorii si a extremitatilor.

Cel mai adesea, simptomele observate ale bolii SLA sunt:

  • spasmele musculare.
  • probleme legate de limbaj si dificultati legate de deglutitie.
  • probleme legate de echilibru.
  • reflexe patologice.
  • accese de ras sau de plans necontrolate.

Tratarea bolii SLA cu ajutorul celulelor stem. Indicatiile sau indiciile de care se tine cont atunci cand vine vorba despre tratarea bolii SLA cu ajutorul celulelor stem sunt diagnosticul, progresul maladiei si absenta reactiei la alte metode de tratament. Inainte de anul 2000, existau cateva contra-indicatii atunci cand era vorba despre tratament. Era vorba despre insuficienta respiratorie de grad III, disfagia sau celulele stem. Dar odata cu progresele facute in domeniul tehnologiei, complicatiile mai sus mentionate permit prelungirea sperantei de viata a bolnavilor cu cel putin cinci ani.

Dupa grefele de celule stem fetale, 67% dintre pacientii care sufera de SLA pot remarca o stare de slabiciune mai putin importanta, o ameliorare a apetitului si a starii generale, a dispozitiei si o inensitate mai scauzta a spasticitatii.

Iar un procent de 34% dintre pacienti au observat o imbunatatire in ceea ce priveste capacitatea de a misca extremitatile, o scadere a rigiditatii musculare,o normalizare a reflexelor si o mai buna toleranta in ceea ce priveste sarcinile zilnice.

In jur de 48% dintre pacienti au nevoie de un ciclu de tratament suplimentar in anul ce urmeaza pentru a se mentine rezultatele bune obtinute. Iar in jur de 25% dintre pacienti au nevoie de grefe de celule stem periodice.

 

Grefele de celule stem fetale nu pot sa combata cauza imediata a bolii. Pana in acest moment nu a fost descoperita o cauza exacta a acestei boli. Dar au o actiune minunata atunci cand vine vorba despre incetinierea progresului sau.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here