Celulele stem pentru tratarea artrozei

0
367

Artroza genunchiului este o maladie cronica, legata de inaintarea in varsta, care afecteaza foarte multe persoane, mai ales persoanele in varsta. Este o maladie care se caracterizeaza prin distrugerea progresiva a cartilagiilor sau a tesutului conjunctiv aflat la nivelul articulatiilor, intre oase. Odata cu inaintarea in varsta, acest lucru se poate agrava, dar nu este singurul factor determinant.

Practica intensiva a unui sport poate agrava si ea situatia. La fel si obezitatea. Iar atunci cand cartilajul a disparut in intregime, este necesara punerea unei proteze, de genunchi, de sold sau de umar, in functie de articulatiile care au avut de suferit.

Tratamentele conventionale ale artrozei au drept scop principal ameliorarea simptomelor acestei boli. Restaurarea sau inlocuirea in intregime a cartilagiilor afectate inca este un lucru destul de greu de realizat. Dar se pun mari sperante in tratarea artrozei cu ajutorul celulelor stem.

Celulele stem, aceste celule nediferentiate au capacitatea de a se specializa in organism si de a lua diferite forme in organism. Ideea este urmatoarea- sa se injecteze celulele stem prelevate din maduva osoasa in cartilagiile afectate. Aceaste vor fi mai apoi capbile sa recunoasca ceea ce lipseste in organism si sa se transforme in celule cartilaginoase.

Dar tratamentul nu se limiteaza la o simpla injectare a celulelor stem, deoarece singure, acestea nu au capacitatea de a se dezvolta. Acestea trebuie sa fie ajutate deci. Mai intai, chirurgul va trebui sa se asigure de faptul ca genunchiul nu este arcuit, ca este drept si stabil. In caz contrar, va trebui sa practice o osteotomie. Daca este instabil, va trebui sa reconstruiasca ligamentul incrucisat. Apoi, cateva zile mai tarziu, va avea loc o noua operatie.

Chirurgul va recolta mai apoi celulele stem. Acestea vor fi purificate intr-o centrifuga si amestecate cu factori care stimuleaza cresterea. Este vorba despre proteine si despre trombocite care vor stimula sau vor ajuta celulele stem care au fost pana atunci « adormite ».

Cartilagiul va acoperi din nou articulatia in cel mult patru luni de la interventie. Se va ingrosa apoi din ce in ce mai tare in 12-18 luni. Dar aceasta interventie inca mai trebuie sa fie validata de o serie de incercari clinice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here